veszély a magasban

2020.08.18. 17:30

Szakemberek árultál el mire figyeljünk, ha kilátóból gyönyörködünk a tájban

A túrák, családi és baráti kirándulások célpontjai, stílusosan csúcspontjai a kilátók. Nemrégiben történt Salgótarján környékén egy tragédia. Ennek kapcsán kérdeztünk meg szakembereket arról is, mire vigyázzanak a kilátókat felfedezők.

Mórocz Károly

Forrás: Beküldött

A Pilisi Parkerdő megyei területén egy kilátó található, a Prédikálószéki, Dömös község közigazgatási területén. A Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán adták át 2016 őszén. A betonalapon álló, 12 méter magas faépítmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. A szakemberek hetente ellenőrzik, hogy történt-e rongálás, meghibásodás az építményen. Kétévente külső szakértő bevonásával végeznek teljes körű átvizsgálást, ellenőrzést.

A Vértesi Erdő Zrt. működteti a Tatabányához közeli Körtvélyesi-kilátót. A 424 méter magas Kis-Kopasz-hegy csúcsán áll, különleges háromszög alakú, vörösfenyő borítású, 2016-ban építtették. A helyét úgy választották meg, hogy fentről arra a síkra lehessen letekinteni, ahol a legenda szerint 907-ben a bánhidai csata zajlott Árpád vezér és Szvatopluk morva fejedelem hadai között. Vértessomlóról közelíthető meg a legegyszerűbben, a piros háromszög jelzést követve a 315 méter magas Nagy-Somló hegyen található Somló-hegyi kilátó. A 15 méter magas, hatszög alaprajzú, kőből épült, négyszintes kilátót az erdőgazdaság 2015-ben újította fel. Mindkét kilátót rendszeresen ellenőrzik, jó állapotban vannak.

Néhány szabályt és jó tanácsot is megosztottak velünk a szakemberek, ezeket most továbbadjuk. A legfontosabb, hogy a kilátókat mindenki csak a saját felelősségére veheti igénybe. Használatukról a kirándulók fizikai állóképességüket, egészségi állapotukat felmérve, azt értékelve döntsenek. Felügyelet alá tartozó kiskorú vagy gondozásra szoruló személy a kilátót csak kísérővel együtt látogathatja. Szélsőséges időjárási körülmények között – viharos szél, zivatar, ónos eső, jeges időszakok – a kilátómászás nem ajánlott.

Érdemes a ruházatot és a csomagokat ellenőrizni, a kívülről elhelyezett tárgyakat a leesés veszélye miatt biztosan rögzíteni. Egymást követve négy-öt lépcsőfok távolság meghagyása javasolt. A le- és felfelé közlekedők találkozása esetén a biztonság szem előtt tartása mellett egymással szemben az alapvető udvariassági normák szerint járjanak el.

Tragédia

Nemrégiben történt, hogy a salgótarjáni Karancs-kilátóból lezuhant egy fiatal férfi, aki sajnos az esést nem élte túl, belehalt sérüléseibe. A sajtóban megjelent információk szerint egy háromtagú társaság látogatott el a kilátóhoz, ünnepelhettek valamit. Az ünneplésnek azonban tragikus vége lett, mivel egyikük, egy 17 éves fiú a kilátó második emeletéről zuhant ki, körülbelül 25 méteres magasságból. A viharos időben a helyszínre mentőhelikopter is érkezett, azonban a kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában