költözés

2020.08.17. 11:34

Így még sosem láttad az esztergomi buszvéget és már nem is fogod

Majd' 50 éves szolgálat után „nyugdíjba vonul” a Simor János utcában lévő buszpályaudvar. Az új helyet az augusztus 18-án adják át hivatalosan. Az új intermodális csomópont a Baross Gábor utcában, a vasútállomás tőszomszédságában kapott helyet.

P. O. Z.

Majd' 50 éves szolgálat után „nyugdíjba vonul” a Simor János utcában lévő buszpályaudvar. Az új helyet az augusztus 18-án adják át hivatalosan.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Hogy mi lesz a régi épület és helyszín sorsa, még nem ismert, de az elnyűtt, korszerűtlen pályaudvarra még sokáig emlékezni fognak a helyiek, az biztos. Mi most olyan szögből mutatjuk meg, „szolgálati idejének” utolsó pillanataiban, ahogy az elmúlt évtizedekben kevesen láthatták. A pályaudvarnál álló evangélikus templom harangtornyából.

A buszpályaudvar a családi házakkal és kisebb vendéglátóhelyekkel szegélyezett utca hosszanti sávjában, mintegy kétszáz méteres szakaszon kapott helyett még a 70-es években. A működéssel kapcsolatos problémák egyike volt, hogy a rendszeres buszforgalom tulajdonképpen évente kikezdte a pályaudvarnál lévő útburkolatot, és több szempontból is balesetveszélyes nyomvályúk alakultak ki a különböző rétegekre nehezedő járművek által. A buszok hajnali indulása, illetve főként télen rendszeres „bemelegítő” üzembe helyezése, járatása sem szolgálta az utca levegőminőségét és annak csendjét.

Generációk utaztak ide vagy innen tovább (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A buszpályaudvar, vagy ahogy Esztergomban is hívták, a „buszvég” ugyanakkor fontos csomópontja volt az Esztergom környéki településekről érkező járatoknak, ahonnan a városban működő oktatási intézményekbe és munkahelyekre érkeztek sokezren nap mint nap. E helyről több, mint harminc különböző rendszeres járat indult a főváros, illetve a nagyobb nyugat-magyarországi városokban vagy a Balatonra, valamint szinte az összes Esztergom környéki kistelepülésre. Maga a helyszín mintegy tíz perc gyalogútra található az esztergomi belvárostól.

A pályaudvar több korszakot is megélt, komfortja, különféle kiegészülő szolgáltatásai is ennek megfelelően változtak. Míg korábban még büfé is működött itt, addig ez az elmúlt évekre megszűnt (helyette automaták voltak), de a szocreál stílusú épület meglehetősen kevés lehetőséget adott a színvonal emelésére.

Utolsó fejlesztésként a bérelhető EBI Neuzer kerékpárok depóját üzemelték be itt. Az épületben egy viszonylag kisebb váróterem kínálkozott a hidegebb időben, a buszvég pénztára és információs ablaka is itt várta az utasokat, illetve a mellékhelyiség az épület másik végéből nyílt.

Az új buszpályaudvar augusztus 20-ai üzembe állásával nemcsak egy korszerű közlekedési csomópont segíti majd Esztergom helyközi és helyi tömegközlekedését, de egyben azt is jelenti, hogy a város közlekedéstörténetének egy több, mint fél évszázados szakasza lezárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában