dinnyekisokos

2020.08.02. 07:29

Dinnyekisokos: minél hegesebb, annál édesebb

A tatabányai piacon tájékozódtunk az eladótól a dinnyeszezont illetően: mennyi az annyi, hol tart a magyar görögdinnye ára.

Petrik J.

A magyar dinnye ára lejjebb ment

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A görögdinnye az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs, ráadásul nemcsak finom és frissítő, de rendkívül egészséges is. Kedvező élettani hatásait érzékelhetik például a magas vérnyomással küzdők is.

Ám, akik mostanában a tatabánya-újvárosi piacon a dinnyéket „lapogatják”, aligha gondolnak ezzel. Sokkal inkább a hűtés után is lédús, szomjoltó funkciója miatt válogatnak a cirmos vagy éppen méregzöld – olykor futball-labda vagy még annál is nagyobb méretű – gyümölcsök között.

A magyar dinnye ára lejjebb men (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

– Tagadhatatlanul itt a dinnyeszezon – mondta Faluvégi János kereskedő, aki fiával, Dáviddal együtt, közvetlenül a piac bejáratánál kínálja portékáját. – Van görög görögdinnyénk, ennek kilója nem éri el a háromszáz forintot. A magyar most még egy kicsit drágább, 330 forint. Bő egy hónappal ezelőtt jelent meg a magyar dinnye a nagybani piacon. Akkor ötszázért árulták kilóját, most már jóval barátibbak az árak.

Jó tudni

Az elmúlt években gyakorlatilag már nem lékelték, nem lékelik a dinnyéket. A szakemberek, a termelők szerint ezért is érdemes vásárlás előtt – kóstolás híján – megkopogtatni a görögdinnye héját, mert minél magasabb a gyümölcs cukortartalma, a dinnye annál mélyebben döngő hangot „ad”. Emellett sokkal édesebb, szaftosabb a sérült külsejű, varasodott gyümölcs is, mivel a seb „begyógyítását” a dinnye fokozott cukortermeléssel segíti.

Faluvégi Dávidtól megtudtuk, hogy naponta 15-20 dinnye talál náluk gazdára, ami úgy másfél mázsás eladást jelent. Lékelés nincs, ám mivel egy egész görögdinnye súlya akár a 7-8 kilót is meghaladhatja, így felezik vagy negyedelik. Azaz a vevők pontosan láthatják, mit vásárolnak. Ezt a forgalom is bizonyította.

– Általában három-négy kiló körüli súlyban keresnek, illetve vesznek dinnyét – említette János. – Ezért is daraboljuk. Persze van sárgadinnyénk is. Annak jelenleg hétszáz forint a kilója, de, mi tagadás, a görög most már jóval népszerűbb, keresettebb, hiszen szinte napról napra jobb az íze. Különösen, hogy beköszöntött ez a nagy meleg.

Vannak trükkök, hogy találjuk meg az édes dinnyét (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában