felsőfokú tanulmányok

2020.07.01. 14:10

Korszerű körülmények és kiváló oktatás várja a Selye János Egyetem leendő diákjait

Nem szokványos félévet tudhat maga mögött az észak-komáromi Selye János Egyetem, ahol a vírushelyzet miatt a félév nagy részében online zajlott az oktatás.

Körtvélyfáy Dina

sdr

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Az intézmény az egyetlen teljes szervezettségű szlovákiai egyetem, ahol magyar nyelven is folyik oktatás. Az iskola nem csupán a határon túli magyar diákok körében népszerű.

Dr. Juhász György rektor elmondta, 1831-en tanulnak náluk, több mint 400 hallgató származik Magyarországról. A diákok a Református Teológia, a Gazdaságtudományi és Informatikai, valamint a Tanárképző Karon kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat.

A rektor arról is beszélt, bár Közép-Európában a pedagógusszakma helyzete sok kérdést vet fel, Szlovákiában az utóbbi időszakban rendszeresen nőttek a bérek, így próbálva versenyképes helyzetbe hozni azokat, akik ezt a pályát választják. A karon több gyakorlóiskolával kötöttek szerződést, ezt uniós pályázat keretében bővítik. A Kémia Tanszéken folyó kutatást és fejlesztést nagymértékben támogatja az újonnan kialakított nanokémiai és szupramolekuláris laboratórium.

A Gazdaságtudományi és Informatikai Kar is egyre népszerűbb. A közelmúltban egy új és egy felújított, korszerűen felszerelt informatika szaktantermet is átadtak. A hallgatóknak jó lehetőségeik vannak a kollégiumban való elhelyezkedésre is. 2017-ben a magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerült megvásárolni a Sirály 2 Kollégiumot, így már több mint 700 diákot tudnak elszállásolni, komfortos szobákban, havonta 60 euró ellenében.

Az egyetemre való bejutáshoz nem szükséges emelt szintű érettségi és nyelvvizsga sem. A diploma kiadásának sem feltétele a nyelvvizsga megléte, mert ezt a szlovák felsőoktatási törvény nem írja elő. Bár a levelező tagozatosok képzése Szlovákiában tandíjköteles, aki jól tanul, annak a rektor elengedheti tandíjának egy részét. A nappali tagozatosok is többféle ösztöndíjban részesülhetnek.

Az egyetem célja, hogy továbbra is olyan oktatási programokat kínáljanak, amely elnyeri a leendő hallgatóik tetszését. Szeretnék, ha a diákok létszámát meg tudnák tartani, az oktatók számára biztosítani a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy továbbra is rangos folyóiratokban tudják publikálni kutatási eredményeiket. Ezek aztán az oktatási folyamatban is megjelennének, így még színvonalasabbá téve az egyetemen folyó oktatást.

Hitoktatás

Dr. Lévai Attilától, a Református Teológiai Kar dékánjától megtudtuk, jelenleg hetvenegyen tanulnak náluk. Ez jóval kevesebb, mint a két másik tanulmányi programon résztvevők száma, hiszen a teológia, mint tudományterület nem kecsegtet feltétlenül kedvező anyagi megbecsüléssel.

– Meglehetősen piacorientált világban élünk, így akik mégis minket választanak, azokban van elhívástudat – mondta. – Ez azt jelenti, hallgatóink számára nem az anyagiak a meghatározóak, hanem a szolgálat.

A dékán arról is beszélt, a legtöbben nem azonnal az érettségit követően választják a teológiai tanulmányokat. A kar előnye az is, hogy családias oktatásra van lehetőség, amelynek számtalan előnye van, hiszen a felmerülő problémákban könnyebben tudnak segíteni, akár egyéni foglalkozásokra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában