Fejlesztés

2020.06.12. 17:30

Tatabányán is elérhető a figyelemfejlesztő agytréning

Külföldön már elterjedt, sőt a társadalombiztosítás is támogatja a módszert. Nálunk még gyerekcipőben jár a Tatabányán is elérhető fejlesztés, azaz agytréning.

Sugár Gabi

törDr. Skrek-Szappan Edit monitoron követi a reakciókat.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

Kényelmes fotel, plüssmaci, vele szemben egy monitor. Bár ellenzem a folyamatos tévézést és számítógépezést, de itt éppen ez volt a feladat. Apró érzékelők kerültek a fiam fejére, majd kényelmesen elhelyezkedett a fotelben. Dr. Skrek-Szappan Edit tréner kedvenc meséjéről faggatta. A monitoron megjelent egy cikázó űrhajó. Ha a fiam nyugodtan figyelt, akkor a jármű haladt, ha elkalandoztak a gondolatai, akkor megállt. Mikor már ez jól ment, kedvenc mesefilmjét is nézhette – a fejlesztés részeként.

A fejlesztés része a mesenézés is (Fotó: Sugár Gabi/24 Óra)

A tréner az apró érzékelők segítségével a másik monitoron nyomon tudta követni azt is, a fiam mennyire képes figyelni arra, amit lát. Kezdetben akadozott a mese, majd egyre gördülékenyebben követték egymást a filmkockák. – Ma már kétféle tréninget alkalmazunk – mesélte halkan a tréner. – Az egyik igen jó hatásfokkal csökkenti az autizmus spektrumzavar, a különféle tikkelések, vagyis az egyfajta akaratlan, hirtelen fellépő, gyors és szabálytalan mozgások, izomrángások, vagy traumák és a migrén negatív hatásait. A másik a figyelemzavarral, hiperaktivitással élőknek nyújthat nagyfokú segítséget. Tudattalan és tudatos tanulási formáknak is hívhatjuk őket, elsajátításukhoz elengedhetetlen egyfajta nyugodt, de fókuszált állapot. A nyílt napra főként gyermekeket kísérték el a szüleik. Pedig a módszer felnőttekre is pozitív hatással lehet, a teljesítményük növelése mellett akár pánikrohamok csillapításában is – tudtuk meg a trénertől.

Két éve van lehetőség már Tatabányán is részt venni neurofeedback tréningeken. A páciensek mintegy kilencven százaléka gyermek jelenleg. Figyelemzavar, autizmus, valamint a koncentráció hiánya miatt fordultak a különleges kiegészítő fejlesztési eljáráshoz. – A fejre felhelyezett apró érzékelők az agyhullámok monitorozását szolgálják – mesélte, miközben a kis tappancsokat mutatta nekem.

– Ezek segítségével láthatóvá válik, hogy a páciens mennyire képes az idegrendszer optimális szabályozására. A terápia segítségével ez elsajátítható, persze nem egyik napról a másikra, idő kell hozzá – fogalmazott lapunknak a szakember. Közben letelt a fél óra. Kisfiam a második részében már akadásmentesen tudta követni az Így neveld a sárkányodat című izgalmas mese történetét.

Sikersztorik a módszerrel

A különleges terápiás kezelések tatabányai weboldalán több sikersztori is szerepel, amelyben gyermekek szülei számolnak be a rendszeres „tévénézés” pozitív hatásairól. Egy tízéves kisfiúról például azt írták, hogy segítséggel, felügyelet mellett alig tudott egy helyben megülve két matekfeladatot megoldani, mert folyton szétesett a figyelme, elkalandoztak a gondolatai.

Folyton elrohant, majd unszolásra visszaült az íróasztalához. Elaprózta a feladatokat, húzta az időt. A tréning hatására ma már egy matematikafoglalkoztatóban dolgozik, és két teljes oldalt is képes egyszerre megoldani. Önállóan, csak az utasítások felolvasásában kell segíteni, a megoldások szinte mindig hibátlanok. De a magatartásjavulás, iskolai teljesítmények javulása mellett az alvászavar megszűnése is elérhetővé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában