állatvilág

2020.05.29. 18:25

Ritka pillanat: fekete gólyát rögzített a vadkamera a Pilisben

A fekete gólya rejtett életmódja miatt ritkán látható ember számára is. A pilisben fotózott madár a közelmúltban hamar megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával.

W. P.

Forrás: beküldött

A Pilisi Parkerdő Zrt. élőhelyfejlesztési programjának, valamint a természetközeli erdőgazdálkodásnak köszönhetően a parkerdőben több helyütt is megtelepedtek a fekete gólyák – tájékoztatta portálunkat a szervezet. Még május elején egy vadkamera rögzítette ezt a fokozottan védett madarat a Valkói Erdészet területén, ahol régebben költött, most pedig újra megjelent.

A gólya az élőhelyfejlesztési programnak köszönhetően jelenhetett meg az pilisi erdőben (Fotó: beküldött)

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött a területen, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. Fekete gólyát legutóbb egyébként még tavaly figyeltek meg – csupán néhány esetben – egy Gödöllőhöz közeli mocsaras részen.

A madár most viszont visszatért a Valkói Erdészet által kezelt örökerdőbe, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával: Bag község határában, egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen elhelyezett vadkamera fotózta le a különleges madarat május első napjaiban. A képen jól kivehető a fekete tollazatú, piros csőrű, ezért feltehetően idősebb példány.

A történetnek megyei vonatkozása is van, ugyanis a Pilisi Parkerdő területén még 2018-ban két feketególya-pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája kelt ki még 2018 júniusában. A nyomon követés, valamint a természetvédelmi munka szempontjából kiemelten fontos információszerzés céljából a fiókákat a fészek elhagyása előtt meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt., valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei.

Az ember jelenlétét kerülő, a háborítatlan, vizes területeken fészkelő fekete gólya elterjedését segíti a parkerdő olyan hosszú távú élőhelyfejlesztési programja, mint a vizes élőhelyek védelme. A program keretében az erdészek mesterséges és természetes kistavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméter nagyságú vízfelületek a helyi kétéltű- és hüllőfauna fontos szaporodóhelyét jelentik, így a fekete gólya számára szerencsére elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Ahogy arról beszámoltunk, nemrég rétisas fiókák születtek a Pilisi Parkerdő területén, Pilismarótnál. A kis sasokat az erdészet és a DINPI munkatársai gyűrűzték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában