Filmek

2020.05.29. 11:22

Nagy sikere volt tatabányai autósmozi első vetítésének

Hatalmas aszfaltterület, óriási vászon, egymás mellé állított autók. Nagy volt a nyüzsgés május 22-én este a tatabányai autósmozi első vetítésén. Az idősebbek nosztalgiáztak, a fiatalok pedig hosszú hónapok óta ismét élvezhették a mozizás élményét.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Zseniális ötletet valósított meg egy vállalkozó kedvű fiatal a megyeközpontban. A vírus a zárt terek közösségi eseményeit egy időre ugyan beszüntette vagy korlátozta, de sokáig nem lehet a szórakozni vágyókat otthon tartani. Ezt bizonyította az autósmozi péntek esti bemutatkozása is: tarka autósereggel sok néző érkezett a hatalmas placcra.

Este kilenckor kezdődött az előadás. A ’60-as, ’70-es évekre jellemző szórakozási lehetőséget 21. századi formában tálalták: azaz neten előre megvehető a jegy és még a nassolni való is. Vászonként is egy megtermett LED-fal szolgált, amely toronyként magasodott a nézőtér fölé.

Mikor barátnőimmel megérkeztünk, nagy volt a sürgés-forgás, a mozgóbüféknél már kígyózott a sor. Pattogatott kukorica illata szállt.

Folyamatosan gördültek be a különböző típusú, színű autók a kapun. Hatalmasra tárták, akár kettő is elfért egymás mellett. Miután azoknak is jutott jegy, akik nem elővételben vették, a személyzet a járműveket sorba állította. Rendezett nézőtér formálódott. Mindenki a megfelelő szögben parkolt: a szélvédőkön a LED-fal tükröződött.

A film kezdetéig nagy volt a mozgolódás, baráti társaságok találkoztak újra hosszú idő után a kocsisorok között. Voltak, akik az autókban lévők társaságát élvezték, egyesek az utolsó pohár üdítőt szerezték be. Pezsdítő volt látni a színes kocsikkal érkező különböző korú társaságot, és habár nem mindenki elegyedett szóba a mellette parkolóval, a régen áhított közösség érzete derengett.

Az álló autók lámpája egy pillanatra kigyúlt, ahogy mindenki gyújtásra kapcsolt. A kezdés észrevétlenül érkezett el. Közös frekvenciára kapcsoltunk, bekúsztak a reklámok. Az utolsó simítások következtek: az ülések megfelelő beállítása, a tökéletes pozícióba való befészkelés. Voltak, akik a takaró mellé párnát is hoztak magukkal. A hagyományos mozitól eltérően az ember az autósmoziban akár otthonosan is berendezkedhet. Senkit nem zavar vele.

Idővel a fészkelődés alább hagyott, a reklámok elcsendesedtek. Történetbe kezdett a LED-fal. Az idősebbeknek nosztalgikus perceket, a fiataloknak pedig akár teljesen új élményt hozott az autósmozi. Tatabányán tizenöt éve zárt be a Ságvári úti autósmozi. A 3 és 4D-s filmek elsöpörték. Ám a járvány régi-új ötletként visszahozta az 1932-ben született szórakozási lehetőséget: a különleges filmes élményre érkezők láttán úgy tűnik, nemcsak múltja volt az autósmozinak, jövője is lehet.

Gyermeknapi vetítés

Az autósmozi jövőjét igazolja a vasárnapi gyermeknapi vetítés is, melyre 15 órakor várják a gyerekeket. Műsoron a 2018-as francia animációs film, az Asterix: a varázsital titka lesz, melyben az öregedő Csodaturmix történetét ismerhetik meg a kis nézők. A filmben feltűnik majd a híres duó: Asterix és Obelix, akik segítik az agg varázslót a kalandos úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában