látogatható

2020.05.08. 21:19

Ismét járható az esztergomi Macskalépcső

A lépcső kedvelt turistaútvonal az esztergomi óváros és a Várhegy között. Nemrég felújították és újra látogatható.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

Hernádi Ádám polgármester a Facebookon tájékoztatta az esztergomiakat és a városba látogatókat, hogy május 8-án pénteken újra megnyitották a közforgalom előtt a felújított Macskalépcsőt. Ahogy bejegyzésében írja: „Immáron ismét ezen csodás panorámát nyújtó út teremt gyalogos összeköttetést a Víziváros és a Vár között.”

A lépcső felújítása már április közepén befejeződött, de a veszélyhelyzet miatt azt mostanáig nem használhatták a látogatók.

Ahogy beszámoltunk, a lépcső 2018 óta zárva volt, mert statikai szempontból olyannyira károsodott az évek során, hogy életveszélyes volt a használata. A tervezés és a felújítás hosszú időt vett igénybe, mert a Macskalépcső műemléki jelentőségű és kiemelten védett régészeti lelőhelyen van.

A Várhoz vezető utat még a középkorban alakították ki. A 19. századik használták a feljárót, majd a Bazilika építésének idején lezárták és betemették. Egészen a kilencvenes évekig használaton kívül álló lépcsősort a rendszerváltás után kiásták, és 2002-ben felújították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában