ízek és praktikák

2020.04.18. 15:55

Sárisápi olvasónk receptkönyvei igazi magyaros ízeket rejtenek

A sárisápi Mészáros Istvánnak eddig már nyolc önálló receptkönyve jelent meg és további két új alkotása már a nyomdában van.

F. K.

Forrás: Beküldött

A Fő utcában élő Mészáros István rendszeres szereplője az olvasóink receptjeiből válogatott ételreceptek évente összeállított könyvének. Eddig már nyolc könyvet jegyez önálló szerzőként a tűzhelyek, bográcsok, nyársak világából. Háromkötetnyi „disznólkodás” után, beúszott a halak, halételek, majd jött a kolbászok, szalámik, sonkák világa, illetve két kötetben egy kis kultúrtörténeti pletykálkodás. Csirkefogók címmel, kétszázötvenöt oldalon jelent meg a termékeny szerző legutóbbi könyve. Két új már nyomdában van.

Általános érvényű, gyakorlati tanácsokkal spékelt, rövid baromfi-történettel indul a kaland, aztán, a betétekről sem megfeledkezve, máris tele lesznek a fazekak különböző tyúkhúslevesekkel. Második fogásként egész csirkéből készült ételeket tálal Mészáros István, majd jönnek a combos, májas, zúzás, aprólékos variációk. Zárszóként megismerhetjük a csirkés hidegételek, saláták világát, illetve alkohol is kerül a lábasba, tepsibe.

De térjünk vissza a nyitányhoz! Bizonyára sok amatőr kezdőnek nagy segítség, hogy a szerző elárulja, hogyan érdemes feldarabolni a csirkét. Pörkölt jellegű ételekhez négy rész, két eleje és két hátulja kialakítása a cél. Ügyelni kell arra, hogy a vágásokat a csuklóízületeknél ejtsük, így nem keletkeznek éles csontszilánkok. Ha rántani akarjuk az alapanyagot, hosszanti irányban vágjuk ketté, távolítsuk el a gerinccsontot. A fél csirkéből ismét két darabot kell csinálni, a mell és comb közötti rész átvágásával. A felezések zárásaként a combot nyisszantjuk ketté. A mellrészről a szárnyakat levágjuk. Jöhet a panírozás.

Ugrunk egy nagyot a könyv végére, az alkohollal ízesített ételek világába. Mészáros István jelzi, hogy például semmiképpen nem a részegeskedés előmozdítója az ételhez öntött bor, inkább csak különleges zamatot ad egy esetleg hétköznapi ízű pecsenyének vagy köretnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában