adományok

2020.04.27. 09:28

A Magyarok Kenyere Program a rászorulók ellátáshoz járul hozzá

A Magyarok Kenyere Program több tízezer gyermek és idős rászoruló ellátásához járul hozzá évről évre.

Mórocz Károly

Esztergom, 2018. április 28. Takács Gusztáv görögkatolikus lelkész (k) az országos búzaszentelõ ünnepségen Esztergom határában 2018. április 28-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A gazdák adományait a koronavírus sem állíthatja meg! Ezzel a címmel adta ki közleményét a Magyarok Kenyere Program – 15 millió búzaszem jótékonysági program indulásáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdák Országos Szövetsége (MAGOSZ).

Hozzáteszik, az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította az ideit, most mindennél nagyobb szükség van a Kárpát-medencei magyar gazdák összefogására is. Trianon százéves évfordulóján új elemként a csíksomlyói Búzaszentelő Ünnepséget idén kivételesen a virtuális térben valósítják meg. A NAK és a MAGOSZ számít a magyar gazdatársadalom jótékony adományaira. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten fontosak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományok, és nem utolsó sorban a mezőgazdaságon, élelmiszeriparon „kívüli” személyek támogatása.

A program több tízezer gyermek és idős rászoruló ellátásához járul hozzá évről évre. A tavalyi esztendő minden eddiginél sikeresebb volt, hiszen több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, és csaknem 800 tonna búzát gyűjtöttek. A megyénkben adományozóktól összesen 9310 kiló búza került a gyűjtőpontokra. Egy tonnánál többet adott az Ászári Mg. Zrt. és az Aranykocsi Zrt. A búzából készült 5600 kiló lisztet a Goodmills komáromi malmában őrölték meg. Több idősek otthona, család- és gyermekjóléti központ, szolgálat, szociális intézmény szerepelt az adományozottak listáján.

Összefogás

Dr. Balogh Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke, egyben a Magyarok Kenyere Program kuratóriumának is tagja. Szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta: a segítség minden időben jól jön, de ebben az évben különösen. A búzaszentelő ugyan a szokott formájában elmarad, ugyanakkor a templomokban a lelkészek és a plébánosok imádkoznak azért, hogy a vetés bő termést hozzon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában