Tatán is járőröznek a katonák (videó, fotók)

Tatán is járőröznek katonai rendészek. A Kemma.hu ott volt hétfőn, amikor a rendőrségről útnak indultak.

G.D.V.

Tatán is járőröznek katonai rendészek. A Kemma.hu ott volt hétfőn, amikor a rendőrségről útnak indultak.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Fegyverrel felszerelt katonák járőröznek Tata belvárosában reggel 8 óra és este 6 óra között. Ezzel szeretnék a lakosság biztonságérzetét növelni. A katonai erők jelenléte segít a rendőrségnek a közbiztonság, közrend fenntartásában: ha bűncselekményt észlelnek, értesítik a rendőrséget.

A Magyar Honvédség célja, hogy a katonai jelenléttel a lakosság biztonságérzetét növelje, az esetleges pánikkeltést pedig megakadályozza – hiszen a katonák egyik alapfeladata Magyarország és a magyar emberek védelme.

A katonai járőr – a rendőrséggel együttműködve – a közbiztonság és a közrend fenntartását támogatja. Amennyiben a járőr bűncselekményt észlel, haladéktalanul értesíti a rendőrséget. A katonai rendész jogosult a szabálysértés elkövetésén tetten ért (nem kizárólag a Magyar Honvédség állományába tartozó) személyt felszólítani a szabálysértés abbahagyására, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig haladéktalanul értesíti a legközelebbi rendőri szervet, majd annak kiérkezéséig a tetten ért elkövetőt visszatarthatja, a helyszínt biztosítja.

A katonai járőrök feladataikat a Tatai Rendőrkapitánysággal egyeztetve látják el. Tatán a járőröző katonák az budapesti Katonai Rendészeti Központ és a székesfehérvári 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred állományába tartoznak.

A tatai Klapka György Lövészdandár katonái sem pihennek most. A Magyar Honvédség 2015 óta vesz részt a határvédelmi feladatok ellátásában, és március 21-i kezdettel további mintegy 100 katona támogatja a belügyi szervek munkáját az osztrák és a szlovák határszakaszokon. Ennek részeként a tatai dandár kijelölt állománya a Letkés-Ipolyszalka határátkelő körzetében teljesít szolgálatot a telepített határzárak, valamint a határvédelmi korlátozási és zárási feladat biztosításával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában