koronavírus

2020.03.25. 08:15

A járvány miatt szigorúbbak a szabályok az esztergomi hajléktalanszállón

A járvány idején szigorú belső rend alapján működik az esztergomi hajléktalanszálló. Az ott élők számára biztosított és el is várt a folyamatos fertőtlenítés, mindemellett a hajléktalanok rendelkezésére áll szájmaszk is.

Pöltl Oxi Zoltán

A járvány idején szigorú belső rend alapján működik a hajléktalanszálló

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A nap 24 órájában van nyitva Esztergomban a Máltai Szeretetszolgálat nappali és éjszakai szállása hajléktalanoknak. A jelenleg mintegy harminc plusz tíz fő ellátását végző Kossuth Lajos utcai intézmény naponta háromszori étkezést, fürdési, ruhamosási lehetőséget biztosít lakóinak. A hajléktalanszálló a tisztiorvosi szolgálat előírásai alapján több óvintézkedést is bevezetett.

Így a szállón élők számára biztosított és elvárt a rendszeres kézfertőtlenítés, a gyakori kézmosás, a gyakori ruhaváltás lehetősége. Ugyancsak rendelkezésre áll a hajléktalanok számára szájmaszk. Amennyiben a hajléktalanszálló lakói között koronavírus gyanús esetet észlelnek, az intézmény a kiírt protokollnak megfelelően kell eljárjon, melyre eddig nem volt szükség. A hajléktalanszálló egy szerződés alapján folyamatos kapcsolatban van egy orvossal, akivel bármikor lehetséges a konzultálás, majd ha indokolta gyanú miatt, akkor mentőt hívnak a fertőzött emberhez.

Ez esetben karanténba kerülne a szálló, ekkortól a karantén végéig új ember már nem tudná igénybe venni ezt az ellátást. Az esztergomi intézmény több nagyobb tatabányai és budapesti hajléktalanszállóval is folyamatos kapcsolatot tart, melynek lényege a tapasztalatok kicserélése, a különféle friss hírek, működtetésbeli változások ismertetése. A hajléktalanszállók a telefonos kapcsolattartás mellett alapvetően e-mailben kapnak hetente többször is szakmai segítséget az ÁNTSZ-től, melyek alapján egy megszigorodott de éppen ezért hatékony rendben tudnak a járvány idején is működni.

Az esztergomi hajléktalanszálló több egyéb tekintetben is másként éli életét a járvány idején. Az intézmény a megváltozott helyzetben felfüggesztette a különböző adományok fogadását és kiosztását. Emellett az egészségügyi vészhelyzet miatt szünetel a személyes ügyfélfogadás a Máltai Szeretetszolgálat esztergomi épületében működő Fogadó és Mentálközpontban, valamint a Támogató Szolgálat és Idősklubban is. A város főutcája 42. szám alatt lévő épületegyüttesbe így most nem lehet bemenni, a fent sorolt ellátásokkal kapcsolatban a 0633412614-es központi vonalas, vagy 06305119421-es és a 06302791252-es telefonszámokon, valamint a [email protected] és a [email protected] e-mailcímeken lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában