Sztaracsek Ádám

2020.02.23. 07:09

A komáromi cukrász elárulta, hogyan készült két országtorta-esélyes mesterműve

Ismét döntőbe jutott két tortájával a komáromi cukrász, Sztaracsek Ádám a Magyarország Tortája versenyen. A fiatal tehetség két éve már győzelmet aratott a megmérettetésen Komáromi kisleány fantázianevű művével.

Körtvélyfáy Dina

Ismét döntőbe jutott két tortájával a komáromi cukrász, Sztaracsek Ádám a Magyarország Tortája versenyen. Két éve már győzött a Komáromi kisleánnyal.

Forrás: Beküldött

Sztaracsek Ádám szülei mindketten cukrászok, egy cukrászversenyen ismerkedtek meg. Tizenkilenc évesen elhunyt fiuk, Jánoska képzelte el magát ebben a szakmában, Ádám eleinte hallani sem akart róla, hogy ezt a pályát válassza. A helyi Jókai-gimnáziumban kezdte meg tanulmányait, végül a tatabányai Keriben végzett. Fontosnak tartja a folyamatos fejlődést. Több kiváló mesternél is tanult.

Sztaracsek Ádám a két tortával (Fotó: Beküldött)

Nem csupán a tortáival, fagy­laltjaival is mindig sikereket arat, több közönségdíjat kapott, amely a legnagyobb elismerés számára. Több továbbképzésen vett részt, Olaszországban is tanult fagylaltkészítést. Hűvös desszertjei mindig valódi gyümölcsből készülnek.

Bár a munka mellett nem könnyű a versenyzésre is időt szakítani, Ádámnak nincs túl sok időre szüksége ahhoz, hogy új finomságot álmodjon a semmiből.

– Sokan mondják, hogy rengetegszer készítették el a tortájukat – fogalmazott Ádám. – Volt, hogy én is így tettem, de ilyenkor túlkomplikáltam. Azt vettem észre, minden jobban sikerül, ha kicsit lazábban veszem a dolgot.

A Hunyadi krónika (Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)

Ádám döntős tortáiról is mesélt. Elmondta, sok tésztás, vajkrémes tortával készült, a megszokott tejszínes, mousse-os helyett. A Tétényi áfonyás mandulában például mandulalikőrt és áfonyazselét ízlelhetünk majd. A Hunyadi krónikája Mátyás király kedvencét, a gesztenyét tartalmazza, amely a reneszánsz időkben került hazánkba. A két torta felépítése hasonló, ízviláguk különbözik. Ádámnak fontos volt, hogy olyan ízvilágot keressen, amely a történelmi múlttal, augusztus 20-al összekapcsolható.

A Tétényi áfonyás mandula(Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete)

Versenyzőtársaival is jó viszonyt ápol. Úgy véli, a döntőbe jutottak közül már mindenki győztes, nincs szükség rivalizálásra.

Kedvenc süteményéről is kérdeztük, de azt mondta, ez mindig változik. Régebben, amikor még nem volt cukrász, szerette a túrós, diós finomságokat, de mostanában már ritkán kívánja meg az édességet...

Szakmai zsűri hirdeti ki a győztest

A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hatot. Ezeket a második körben újrakóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat helyben kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest. A legjobbnak ítélt édességet augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában