piaci körkép

2020.02.28. 11:30

A tél végén aranyáron kínálják a paradicsomot és a paprikát

Az aligha megy februárban, csodaszámba, hogy a paradicsom és a paprika ára brutális. Az egyik kereskedő némi malíciával meg is jegyezte, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt ilyenkor még szánkóztunk és nem paradicsomot kerestünk a piacon…

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az újvárosi piacon – a hétvége dacára – meglehetősen mérsékelt a forgalom. A közelmúlt viharos széllel kísért időjárása miatt a „sátras” árusok többsége nem is települt ki a vásárlóutcába. A piac bejáratánál árul már hosszú évek óta Faluvégi János, akinek most a fia, Dávid is segített.

– Valóban drága a paradicsom és a paprika is, ahogy ezt már a híradásokból mindenki tudja – jegyezte meg János. – De a nagybani piacon, ahonnan mi beszerezzük az árut, ott is megkérik az árát. Az úgynevezett TV paprika kilójáért 1100 forintot fizetünk, az átlagos méretű paradicsomért pedig ezret. A zöldséges pulton a ládában heverő paprika árát jelző fekete kis táblácskán, krétával írva a következő „adat” szerepel: 1390 forint/kilogramm. A paradicsomnál pedig 1100.

Közben Jutka néni, tele szatyorral sorba áll. Tőle is megkérdeztük, mit szól hozzá, hogy ennyit kérnek a paradicsomért és a paprikáért

– Gyakran jövök erre a piacra, így ismerem az árakat – mondta. – De mivel ilyen drága most a paprika és a paradicsom, legfeljebb csak annyit veszek belőlük, ami egy-egy főzéshez szükséges.

Faluvégi János még azt is kiemeli, hogy jelenleg az import és a magyar termék között árban szinte alig van különbség.

– Nem véletlen, hogy kevés fogy a paprikából és a paradicsomból – folytatta a tapasztalt eladó. – Hiszen ezeknek a koraiaknak az íze is hagy még némi kívánni valót. Azaz, a vásárlóink többsége legfeljebb egy-két szemet vesz, ha valaki „eljut” fél kilóig, az már-már csodaszámba megy. A mi üzletünkbe is hetente maximum 10–15 kilónyit hozunk ebből az áruból. Hiszen a január–február nem erről szól. Az igazi piacozós időszak talán csak a magyar eper megjelenésével kezdődik. De hol vagyunk még attól?

Bozsik Valéria is alaposan megszemléli az árut, mielőtt kosarába tenné. – Szoktunk csak úgy is enni paradicsomot, de az ilyenkor még meglehetősen íztelen – fogalmazott. – Ezért legfeljebb, ha pörköltet főzök, akkor vásárolok belőle, pedig egyébként itt, szép és friss a kínálat…

Hol szabadulnak el az árak?

Telefonon érdeklődtünk Majsai Zoltántól, akinek orosházi, fóliás „paradicsomfarmjának” termékeit a felvásárlók és a nagy üzletláncok kereskedői is jól ismerik. – Éves átlagban nagyjából 250–300 forintért vásárolják meg tőlünk a paradicsomot és a paprika kilóját – hangsúlyozta. – Most, februárban viszont 500–700 forintot fizetnek nagyjából mindkettőért. De ez attól is függ, hogy, például a paradicsomnak milyen a mérete. Ez a felvásárlási ár inkább az úgymond nagyobbacska szemekre vonatkozik. A koktélparadicsom ára viszont elérheti az 1000–1500 forintot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában