hungarikum

2020.02.05. 13:23

A környei gazdák nedűi taroltak a pálinkaversenyen

Közép-Európa legnagyobb pálinkaversenyén öt környei gazda is részt vett, akiknek tizennégy pálinkáját ismerte el a szakavatott zsűri.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Öt környei gazda húsz párlattal mérettette meg magát a közelmúltban a XI. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen. Kiváló eredménnyel tértek haza: húszból tizennégy nedűt éremmel jutalmaztak.

Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett megmérettetésre 1606 különböző tétel érkezett Magyarországon kívül a környező országokból: Horvátországból, Romániából és Szlovákiából, sőt, még Izraelből is érkezett pálinka a versenyre. A rengeteg minta bírálata három napig tartott. A beküldött nedűk alapján a zsűri arany oklevéllel jutalmazott 227 pálinkát. Ezüst minősítést kapott 356, míg bronz elismerést 459 párlat. Az összes beküldött mintának így 15 százaléka lett kimagasló, 24 százaléka ezüst és 30 százaléka bronz. Közép-Európa legnagyobb pálinkaversenyén 304 volt a kereskedelmi tételek száma, 530 a bérfőzők és 772 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat.

Remek párlatokat főztek a környei gazdák (Fotó: Beküldött)

Az eredményhirdetésen valamennyi környei gazda neve elhangzott. A legkiemelkedőbb eredményt Prekob György érte el birsalma pálinkájával, ő arany minősítést vehetett át. Méri János Irsai Olivér párlatát ezüst minősítéssel díjazták az ítészek, mellette további öt bronz oklevelet vehetett át a sárgabarack magyar kajszi, a gönczi sárgabarack, a birsalma, a szomolyai fekete cseresznye és a vilmoskörte pálinkáiért.

Haász József újfehértói fürtös meggye ezüst-, birsalmája és ágyas meggye bronzminősítést vehetett át a zsűritől. Török Mihály három bronzéremmel gazdagította gyűjteményét, melyeket a cigánymeggy, újfehértói fürtös ­meggy és birsalma párlatainak ízlelése után ítélt meg számára a zsűri. Lengyel Róbert birsalma pálinkáját is díjazták, bronzminősítést szerzett a különleges nedűvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában