együttműködés

2020.01.15. 20:00

Tovább mélyítette régészeti kapcsolatát az ELTE Komárommal

Szerda délután dr. Molnár Attila polgármester a város nevében írt alá együttműködési megállapodást az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészeti tanszékével.

Körtvélyfáy Dina

smart

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

A Klapka György Múzeum és a ELTE szakmai koordinálása mellett több mint harminc éve folyik a város területén az ókori Brigetio feltárása, leletanyagának feldolgozása. Az aláírt szerződésnek köszönhetően néhány hónap múlva a nagynevű fővárosi intézmény régészeti tanszékének tudásbázisa a múzeum új épületébe költözik majd.

Az önkormányzat és az ELTE Bölcsészettudományi Karának Régészettudományi Intézete 1996. május 20-án kötött hosszú távú tudományos kutatási és oktatási szerződést, amelyben már akkor körvonalazták együttműködésüket egyes régészettudományi kutatási területeken.

A szerződés egy azóta is töretlen kutatási együttműködést eredményezett. Az ókori Brigetio területén folytatott kiemelten eredményes régészeti feltárásoknak, a Komáromi Klapka György Múzeumnak, a tudományos ismeretterjesztésnek, oktatásnak, valamint az önkormányzat támogatásának köszönhetően városunk nemzetközileg is jelentős ókori régészeti lelőhellyé, valamint az ELTE régészeti gyakorló terepévé vált az utóbbi évtizedek során.

– A szerződés legfőbb célja az volt, hogy elmélyítsük a közöttük fennálló együttműködést. Ennek értelmében az ELTE megerősíti tudományos és oktatási jelenlétét városunkban, és igyekszik továbbra is intenzíven bekapcsolni Komáromot a nemzetközi tudományos vérkeringésbe – mondta az aláírás alkalmával dr. Molnár Attila.

Dr. Borhy László arról beszélt, a most aláírt dokumentumnak köszönhetően az egyetem és a város a jövőben még szorosabban tud majd együttműködni a régészeti feltárásokban, azok bemutatásában, kommunikálásában, a kulturális örökségvédelemben és a kulturális innovációban.

További részletek a 24 Óra január 16-i számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában