Nem koronavírusos a tatabányai ipari parkból elszállított beteg

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Kemma.hu-nak elmondta, miért voltak maszkos-védőruhás mentők a tatabányai ipari parkban.

Kemma.hu

Az Országos Mentőszolgálat saját halottjának tekinti az elhunyt mentőgépkocsivezetőt, akit majd' egy hónapja ért súlyos baleset.

Forrás: OMSZ

Alig egy órával azután, hogy a közösségi médiában megjelent, már törölték is azt a Facebook-posztot, amelyben valaki arról írt, hogy a tatabányai ipari park egyik gyárából védőmaszkban, talpig fehér ruhában távoztak a mentők. A számos kommentelő között elindultak a találgatások, volt, aki rémhírnek nevezte a történetet, más arra is felhívta a figyelmet, és figyelmeztetve, hogy nem kell pánikolni, hogy nem kínai gyárról van szó, ezért nem lehet koronavírussal kapcsolatos a történet.

Információink szerint a beteget a Szent Borbála kórházba vitték, így megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, mit lehet tudni a tatabányai esetről, van-e köze a koronavírushoz, felmerült-e ennek gyanúja. Győrfi Pál szóvivő kérdésünkre elmondta: a mentők fertőző betegség gyanúja miatt használták a védőeszközöket. Hozzátette: a sürgősségi osztályon nem koronavírus-fertőzést, hanem más betegséget állapítottak meg.

Az országos tisztifőorvos egyébként pénteki sajtótájékoztatóján is megnyugtatott mindenkit hazánkban nincs koronavírusos beteg. Az országos tisztifőorvos délutáni sajtótájékoztatóján mondta el, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg. A kínai Hupej tartományból indult vírusfertőzést a péntek reggeli adatok szerint eddig 9834 embernél igazolták világszerte, Franciaországban hat, Németországban öt, Finnországban egy, Olaszországban két fertőzöttről tudnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint az új koronavírus-fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása, étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Kiemelték: kizárólag akkor merül fel valakinél az új coronavírussal való fertőződés gyanúja, ha valaki

  • a megbetegedés kezdetét megelőző 14 napon belül Wuhanba (Kína, Hupej tartomány) utazott vagy ott tartózkodott, vagy

  • aki szoros kapcsolatban volt egy igazoltan vagy valószínűsítetten wuhani új koronavírus (2019-nCoV) okozta tünetegyüttesben szenvedő beteggel a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy

  • aki járt vagy dolgozott a Kína Hupej tartománybeli wuhani élő állat piacon a megbetegedését megelőző 14 napban; vagy

  • aki a megbetegedését megelőző 14 napban dolgozott vagy járt olyan egészségügyi intézményben, ahonnan wuhani új koronavírus fertőzéseket jelentettek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában