égi jelenség

2019.12.30. 17:00

Lenyűgöző fotón a sarlós Hold és a Vénusz kettőse Tatánál

A nyugati égbolton tisztán kivehető volt a két égitest. A tatai fotós sorozatképen örökítette meg az érdekes égi jelenséget.

Kemma.hu

Fotó: Somogyi Zoltán

Égi kísérőnk és az Esthajnal csillagként is ismert Vénusz bolygó együtt haladt útján december 29-én. Az ég olyan tiszta volt, hogy a csodaszép égi jelenséget jól lehetett látni, mozgásukat lehetett követni.

A tatai fotós, Somogyi Zoltán a tatai várnál örökítette meg a két égitest mozgását, és szerkesztette egy képpé. A fotós elmondása szerint a sorozatfelvételt a napnyugta kezdetétől a hold nyugtáig készítette, a folyamat mintegy 3 órás időtartamot ölel fel. A végső felvétel 15 darab egyenként készített képből áll, nyolc perces expozíciós időközökkel, amelyeket egy programban összesített. A felvételkészítés közben minden egyes képet egyedi beállításokat kellett felvenni, hogy a hold az előtérrel látható maradjon.

– Nehézséget okozott még, hogy kezdett fagyni, ami megkövetelte hogy a gépet folyamatosan ellenőrizzem, a deresedést meggátolva. A sorozat végére a tó víze is befagyott. –teszi hozzá a fotós.

Fotó: Somogyi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában