ünnepi közgyűlés

2019.12.04. 20:00

Tatabánya példaképeit díjazták a Szent Borbála napon

A Jászai Mari Színházban szervezett Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen adták át a Szabó Ignác, az Ezüst Turul díjakat, valamint a Címzetes főorvosi, és Tatabánya Díszpolgára címet. Az eseményt Szentpéteri Csilla, Príma-díjas zongoraművész és kvartettje tette emlékezetessé.

Sugár Gabi

A Szent Borbála-napi ünnepség díjazottjai

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ebben az évben Tatabánya Város Díszpolgári címét Jakobi Anna Mária festő- és grafikusművész vehette át a december 4-ünnepi közgyűlésen.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester ünnepi köszöntőjében a város és a szénbányászat kapcsolatáról szólt. A hetvenkét éve várossá váló Tatabányáról, amelynek elődtelepülésein 123 éve teremtették meg a bányászat alapjait. A négy elődtelepülés egyesítése után a fiatal városban már egységes elvek alapján próbálták a bányában dolgozók és családtagjaik életkörülményeit szolgáló szociális, kulturális szolgáltatásokat létrehozni. A „bányász” elnevezés pedig éppúgy megjelent a színház, a táncegyüttes, és több különböző csoport elnevezésében. Köszönhető a dolgos kezű tatabányaiaknak – hangsúlyozta Szücsné Posztovics Ilona.

A polgármester kiemelte: az ünnep kapcsán a hála jut eszébe. Hálás nemcsak a családjának, barátainak és ismerőseinek, hanem azoknak is, akik a város fejlődését szolgálták. Hozzátette: ez az ünnepség is a háláról szól, hiszen hálánkat fejezzük ki azoknak, akik mások szolgálatában állnak – az egészségügy, a kultúra, vagy a hagyományok ápolása terén.

Az egészségügy területén kifejtett tevékenységéért, a város hátrányos helyzetben lévő lakosainak szociális ellátásáért, gondozásáért Szabó Ignác díjat vehetett át Rácz Tiborné és dr. Fehér Béla. Rácz Tiborné tíz éve képviseli a TJ ESZI Alsógallai Segítő Szolgálat szépkorú klubjának tagjait. A városi rendezvények állandó résztvevője, segíti a város többi közösségével való együttműködést. Dr. Fehér Béla több évtizedes tatabányai gyermekorvosi múlttal rendelkezik. A gyógyítás mellett a hátrányos helyzetű családok támasza is lett.

Az ünnepségen átadták a Címzetes főorvosi címet is, amelyet dr. Püspöki Gábor háziorvos vehetett át. Ezüst Turul díjat a város fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kimagasló teljesítményéért dr. Németh Imrének és Pap Istvánnak adományoztak.

Dr. Németh Imre 1991 óta Bánhida közösségének egyik legaktívabb tagja. 1993-ban a Bánhidai Közösségi Kör titkárának választották, majd egy évvel később a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat elnöke lett. Hosszú éveken át dolgozott a nemzetiségi hagyományok megőrzéséért, a városban élő kisebbségek támogatásáért. Energetikai és gazdasági ügyekben folyamatosan segítette a várost. Pap István a város több jeles közösségében is tevékenykedik. Tagja az Országos Magyar Bányász Kohász Egyesületnek és a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány Kuratóriumának. A Keresztény Értelmiségiek Szövetségében rengeteget tett a Keresztény Hét színvonalas megszervezéséért, s Tatabánya alkotóművészei és az Alsógallai Egyházközség is sokat köszönhet áldozatos munkájának.

A Szent Borbála-napi ünnepség díjazottjai (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Az ünnepi közgyűlést Szentpéteri Csilla, Príma-díjas zongoraművész előadása tette emlékezetessé.

Díszpolgári életút

Jakobi Anna Mária festő- és grafikusművész Esztergomban, a Tanítóképző Főiskolán diplomázott. Tatabánya alkotói közösségeinek hosszú évtizedek óta meghatározó alakja. Bondor István szobrász- és Krajcsirovits Henrik grafikusművész indította el a pályáján. 1984 óta kiállító művész. Művészcsoportokban és -telepeken alkotott, tagja volt a SZIVÁRVÁNY Alkotócsoportnak, dolgozott a Tokaji-, a Tállyai-, s Budapesti Nemzetközi Művésztelepeken. Egyéni festői stílusa, képeinek szimbolikája mindenkit elgondolkodtat, megérinti az emberek lelkét. Kedves természete, a művészet iránti szeretete számos embert inspirált az élet több területén. Látásmódja és művészi érzékenysége visszaköszön különleges alkotásaiban.

További részletek a 24 Óra december 5-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában