technikai zsenik

2019.11.13. 14:00

Az oroszlányi Csillámpónik a világ legjobb robotépítőivel küzdöttek meg Győrben

Az oroszlányi Csillámpónik hétvégén Győrben 74 ország képviselőivel karöltve mérkőztek meg a 16. nemzetközi robotépítő olimpia világdöntőjében.

Wágner Zsanett

Fotó: Nagy Tamás

Farkas Laura, Gombás Noémi és Vida Janka nevét már biztosan sokan ismerik. Ők hárman azok a tizenéves fiatalok, akik a Hunyadi Mátyás Általános Iskola tanulóiként szép eredményeket értek el az elmúlt fél évben bárhol, ahol komoly vizsgát kellett tenniük robotikából.

A három oroszlányi tehetség nem ismer akadályokat (Fotó: Nagy Tamás)

A Csillámpónik felkészítő tanára Huma Erzsébet volt, aki a kezdetektől hatalmas fantáziát látott a lányokban. Mint mondja, akkor sem csupán a kíváncsiság, az újdonság varázsa hajtotta őket, hanem látszott rajtuk az a komoly érdeklődés, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ennyire szépen vegyenek minden akadályt. Először a tatabányai Földi Imre Sportcsarnokban rendezett WRO (World Robot Olimpiad) nemzeti döntőn lettek kategóriájukban a legjobbak, aztán Dániában is bizonyíthatták hozzáértésüket, egy barátságos megmérettetésen.

A hétvégén pedig a 16. világdöntőn vettek részt, amelynek most először adott otthont Európa, azon belül pedig Győr. Megható pillanat volt, amikor az ünnepélyes megnyitón a 74 ország képviselői egyenként vonultak a Széchenyi István Egyetem sportcsarnokának színpadára nemzeti lobogóikkal. Elsőként Brent Hutcheson, a WRO nemzetközi szervezet elnöke ismertette a verseny menetét.

A résztvevők hat korosztályban és négy kategóriában versenyeznek. A kísérőkkel együtt mintegy 2700-an érkeztek Győrbe. A csapatok a robotokat legóelemekből építik meg és programozzák be. A Regular kategóriában egy előre megadott versenypályán kell végigmenniük meghatározott feladatot teljesítve a „gépeknek”.

Az oroszlányi lányok a Regular Elementary, azaz 12 év alatti kategóriában indultak. Több mint 90 csapatból a 71. helyet szerezték meg. Az asztaluknál megfordult dél-afrikai, indonéz valamint ukrán versenyző is. Az oroszlányi fiatalok hatalmas buzdítást kaptak és a média le sem vette róluk a szemét.

Huma Erzsébet mellett elkísérte őket többek között Mészárosné Fehérvári Mónika, a Hunyadi-iskola intézményvezetője, tanárok, diákok, barátok, de tiszteletét tette Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ igazgatóhelyettese is.

Az iskola a jövőnek épít

Több szponzor, köztük egy nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég képviselője is szíves örömest csatlakozott és szurkolt a lányoknak az első sorból. A Hunyadi Mátyás Általános Iskolának komoly terveik vannak: a Digitális környezet a köznevelésben című nemzetközi pályázat keretében 2018 és 2021 között több fejlesztést is megvalósítanak. A 110 milliós beruházás eszközbeszerzésről, rendezvények lebonyolításáról és továbbképzésekről szól. Vásároltak harminc tabletet és huszonkét robot büszke tulajdonosai. Az oroszlányi iskola célja, hogy másfajta módszertannal próbálja tanítani a gyerekeket. Például a matematika, a magyar, a kommunikáció fejlesztése terén használják a legó illetve digitális eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában