környezetvédelem

2019.11.11. 14:00

A tatai grafikus plakátja a legjobbak között szerepelt a budapesti kiállításon

A tatai grafikus anyuka Klímariadó témájú pályázatára készített plakátjában a meséken keresztül hívja fel a környezetvédelem fontosságára a figyelmet.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: Beküldött

Egy tatai lány plakátja is bekerült a 19. ARC című plakátkiállításra. A Klímariadó témájú pályázatra több mint 800 mű érkezett be, belőlük csupán nyolcvanat választottak ki az ítészek. Hajdú Zsófia, vagyis Zsófirka grafika rajzát három hétig több ezer érdeklődő látta Budapesten, az Örs vezér útján.

– Mikor megpillantottam az idei témát, tudtam, hogy ezt nekem találták ki. Rendkívül fontosnak tartom a környezetünk védelmét, főleg mióta a gyermekeim is megszülettek. Sokszor eszembe jutott, mennyit változott az élet csak azóta, hogy „én itt vagyok”. Nem szeretném, ha a gyermekeinknek, unokáinknak, a jövőnek egy élhetetlen világot hagynánk hátra. Nagyon sokat olvasok is a témában és a magam módján próbálok is változtatni a rosszul berögzült szokásokon és a gyerekeket már másként nevelni – mesélte Zsófi, akinek azonnal egyértelmű volt, hogy a pályázatának központjában is a gyerekek és a jövő kérdései jelennek majd meg.

– A Piroska és a farkas meséjét dolgoztam át, kicsit arra utalva, hogy nem csak a normális élettől, de már a gyerekkoruktól is megfosztjuk a következő nemzedéket, ha nem nőhetnek fel olyan békében, és olyan környezetben, mint mi. És „kivágjuk a kerek erdőt, felolvasztjuk az üveghegyet innen és túl és elpusztítjuk a kurta farkú kis malacot és nem marad más, csak az egyszer volt, hol nem holt – érvelt a grafikus, akinek idén nemcsak az ARC-on láthatjuk munkáit.

– Az Arany Rajzszög Társaság által minden évben meghirdetett, idén 17. Arany Rajzszög kiállításra is jelentkeztem. Itt konkrét megbízásokra, pályázatokra készült tervezőgrafikai munkákat vártak az elmúlt évekből. A 36 fős szakmai zsűri online szavazatai alapján született döntés a kiállításra bekerülő illetve a díjban részesülő munkákról – magyarázta Zsófirka, akinek egyik munkáját beválasztották a kiállításra.

A fiatal művész szerint itt már eleve az nagy elismerés, ha kikerül egy munka, hiszen rangos szakmabeliek döntik el, hogy mely munkák kerülhetnek ki. A grafikákat a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay-termében november 23-ig bárki megnézheti. Ám nemcsak kiállításokon találkozhatunk Zsófi bájos figuráival. A tatai grafikus rajzai rendszeresen láthatóak a Trixi könyvekben.

– Jelenleg a kilencedik könyvecskét rajzolom nekik, ami december környékén jelenik majd meg, és a népszerű Tappancs kiskutyáról szóló történet folytatása. Ez a mese azért is áll hozzám nagyon közel, mert az írójával, Kampós Csabával nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Nagyon szeretem a meséit és karaktereit, nagy élmény papírra varázsolni őket. Tavaly Csaba megkeresett egy másik projekttel, egy mesekönyvvel, amelyben egy kedves család nyaralását követhetjük nyomon a Balaton-felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában