négylábú kedvencek

2019.10.09. 14:03

Komáromban versenyeztek a legszebb pásztorkutyák

Nemzetközi kutyakiállítást szerveztek a komáromi Monostori erődben, amelynek keretein belül megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége.

Körtvélyfáy Dina

smart

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Hangos csaholás fogadta a hétvégén azokat, akik a Monostori erődbe látogattak. A kutyák mindent megtettek azért, hogy jól érezzék magukat: akadt, amelyik fel-alá rohangált, valamelyiket a többi ebbel való verbális és nonverbális kommunikáció kötött le, a legjólneveltebbek pedig a gazdájukra is hajlandóak voltak figyelni.

Az eseményre nyolc országból érkeztek, csaknem 170 kutya nevezett a szépségversenyre. A komondorok, kuvaszok, mudik, pulik, valamint pumik küllemét a fajta ideális külsejét leíró sztenderdekhez képest bírálták el, több korosztályban. A programon V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos ugyancsak részt vett, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az őshonos állatfajtákra, amelyeket az Országgyűlés már 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánított.

Hozzátette, nagyszerű részese lenni ennek a világtalálkozónak, mert ez azt is jelenti, hogy ezekre a kutyákra nemcsak hazánk határain belül mutatkozik igény, hanem szélesebb körben, nemzetközi szinten is.

Az esemény utolsó napján agility versenyen mérhették össze ügyességüket a kutyusok. A tizenhat éves Kerekes Anna Sára édesanyjával érkezett Komáromba Tahitótfaluból. Gubanc nevű, kétéves pumi kutyájukkal a tenyésztő javaslatára kezdtek el versenyezni. A pumi a szépségver­senyeken több kategóriában is második helyezést ért el, de az első agility versenyén is jól teljesített.

– Ez mind Sára érdeme – mondta a büszke édesanya. – A kitartásán múlik minden. Mindig szán rá időt, hogy Gubancot tanítgassa, pedig gimnáziumba jár, van két öccse is, nehéz összeegyeztetnie a dolgokat.

Rétfalvi Judit Esztergomból jött kutyájával. Tagja az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klubnak, így arra gondoltak, versenyezni kezdenek. Kedvencük második szépségversenye volt a komáromi, az agility verseny iránt nézőként érdeklődtek.

– Jövőre is jövünk, mert nagyon tetszett a rendezvény – hangoztatta Judit. – Addig még lesz időnk gyakorolni nekünk és a kutyusunknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában