tanévnyitó

2019.09.15. 11:58

Jubileumi tanévet kezdett a Selye János Egyetem Észak-Komáromban

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg tizenötödik tanévét a Selye János Egyetem, melynek megnyitóján Kövér László, az Országgyűlés elnöke is részt vett.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Facebook/Selye János Egyetem

Tizenöt éve kezdte meg működését az első és azóta is egyetlen felvidéki magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem. Ennek apropóján szerveztek ünnepséggel egybekötött tanévnyitót az intézményben.

Az eseményen részt vett többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere és Albert Sándor, az egyetem első rektora.

A tizenötödik tanévet kezdték meg (Fotó: Facebook/Selye János Egyetem)

Dr. Juhász György, az intézmény jelenlegi rektora beszédében a múltba tekintett vissza. Felidézte, a szlovák parlament 2003. október 23-án 77 igen, 49 nem és 7 tartózkodással fogadta el a Selye János Egyetem alapításáról szóló jogszabályt. Így lehetőség nyílt arra, hogy a Szlovákiában élő magyarok közül is többen szerezhessenek diplomát: az azóta eltelt években nyolcezernél is több oklevelet bocsátottak ki az alap-, a mester- és a doktori képzésben végzett hallgatók számára.

A most induló akadémiai évben 1384-en jelentkeztek alap-, 374-en pedig mesterképzésre. A doktori tanulmányokat 22-en kezdik meg, így összesen 1780 hallgatóval kezdik az évet.

A rektorét Kövér László beszéde követte, aki úgy vélte, Közép-Európában egy tanévnyitó nemcsak az oktatási munka folytatása, hanem egy megújuló esély is arra, hogy a térség nemzetei az iskoláik és egyetemeik által biztosabbá és jobbá tegyék a jövőjüket a szülőföldjükön.

– A tizenötödik tanévnyitón is hálával emlékezünk azokra, akik 1990-ben magyar egyetemet álmodtak az akkor még Csehszlovákiában élő magyarságnak – fogalmazott a házelnök. – Köszönjük Duray Miklós, Popély Gyula és néhai Sidó Zoltán egykori magyar parlamenti képviselőknek az akkor elindított küzdelmet, amely 14 esztendő után, 2004-ben Szlovákiában a Selye János Egyetem megalakulásával hozta meg gyümölcsét.

Az ünnepségen többen is vehettek át emlékérmeket, például a Selye János Egyetem első rektora, Albert Sándor. Az esemény végén az elsőéves hallgatók tették le esküjüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában