évforduló

2019.09.13. 17:16

Kocsmából és gyógyszertárból alakították ki a szaléziak idén százéves iskoláját

Kerek évfordulót ünnepelnek a nyergesújfalui Zafféry Károly Szalézi Középiskolában. Az intézmény év eleji szentmiséjén többek között a múltat is felidézték.

F. K.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: F. M.

 

A tanév eleji Veni Sancte szentmisét Ábrahám Béla atya, a szalézi rend magyarországi tartományfőnöke mutatta be a Szent Mihály-templomban. A padsorokat a szomszédos Zafféry Károly Szalézi Középiskola diákjai, tanárai töltötték meg. Jubileumi esemény volt, ebben az esztendőben ünnepli eseménysorozattal alapításának századik évfordulóját a nagyon gazdag múltú intézmény, amely a szaléziak első, sokáig egyetlen iskolája volt Magyarországon.

Ábrahám Béla atya felidézte a múltat is (Fotó: Fenyvesi Károly / 24 Óra)

A szaleziak.hu portál ír arról is, hogy az atya prédikációjában elmondta, sok pap, szerzetes életében lettek meghatározóak a Nyergesújfalun töltött évek. Csak a helyeik, illetve a környékbeliek említésével, itt tanult például Pásztor János atya, aki tartományfőnök is volt, a szomszédos Lábatlanon született a sokak által ismert Dobis Ervin atya, itt kezdte el szalézi életét a szintén korábbi tartományfőnök, Havasi József atya, aki mindig örömmel látogatott el egykori iskolájába.

Egy kocsmából és egy gyógyszertárból alakították ki az iskolát. Erről megemlékezve, Ábrahám Béla többek közt mondta, hogy a kocsma, ha jól használjuk, arra szolgál, hogy leüljünk, beszélgessünk, elmondjuk élményeinket, híreket tudjunk meg, jól érezzük magunkat együtt. Ez egy szalézi iskolának is fontos szerepe. A szalézi iskola a tanulás, a tudás, illetve az egészség, a megerősödés háza is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában