ünnepség

2019.08.18. 07:14

Megyeszerte Szent Istvánra emlékeznek

Számos településen megemlékeznek megyénkben államalapítónkról, Szent István királyról a következő napokban. Az augusztus 20-ai ünnepségek közül válogattunk, a teljesség igénye nélkül.

Kemma.hu

augusztus 20-a alkalmából szobrot avattak Vértesszőlősön

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ácson augusztus 20-án kedden 10 óra 30-kor ünnepi szentmise kezdődik a katolikus templomban, majd 11 óra 15-től Szent István-napi ünnepséget tartanak a Zichy-parkban. A beszédet Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és dr. Szentirmai István polgármester mondja. 15 órától a református egyházközség szervezésében Hagya-ték-a a Templomdombon címmel tartanak rendezvényt.

Bábolnaán kedden 9 órakor a Nepomuki Szent János Katolikus Templomban kezdődő szentmise keretében szentelik meg az új kenyeret. A nemzeti ünnep alkalmából több program is várja a helyieket és a településre látogatókat. Hétfőn 18 és 20 óra között tartják a hagyományos programot Zenélő Arborétum címmel. A látogatok séta közben, az arborétum területén több helyszínen hallgathatnak zenét, több műfajban. Mindemellett Ölbőpusztán 17-én és 18-án rendezik az I. Országos Jóember Találkozót.

Csolnokon Kedden 9 óra 45-kor a művelődési ház előtt, az ünnepélyes zászlófelvonást követően Kolonics Péterné polgármester mond köszöntőt. Az új kenyeret dr. Kulcsár Sándor atya áldja meg.

Epölön, az alig hatszáz lelket számláló kistelepülésen kedden 9 óra 30-kor szentmisét tartanak, majd a templomban ünnepi emlékműsorral és újkenyér-szenteléssel folytatódik a program.

Esztergomban a augusztus 17-19-ig a háromnapos ESZTÖR-napok történelmi fesztivál várja az érdeklődőket a várban. A Szent István-napi ünnepséget a Szentgyörgymezői Olvasókörben tartják kedden 9 órától. Az új kenyeret Bánhidy László alpolgármester szegi meg. Átadják a Szentgyörgymezőért díjat is, jutalmazzák a legszebb konyhakertek tulajdonosait is és kiállítást nyitnak. A Szent István Napi Zenei Fesztivál keretében, a Prímás-szigeten szombaton a Kárpátia és a Tunyogi-emlékzenekar, vasárnap a Punnany Massif, hétfőn az Anna and the Barbies, kedden pedig Király Viktor lép fel.

Kisbéren kedden 10 órakor a római katolikus templomban tartják a szentmisét, majd 11 óra 10-kor a Kiskastély kertjében rendezik az államalapítás és az új kenyér ünnepét. Ennek keretében adják majd át a díszpolgári címet is. Az ünnepi beszédet Sinkovicz Zoltán polgármester mondja, az új kenyeret Magyaros László plébániai kormányzó és Vajs Tibor református lelkész áldja meg.

Komáromban kedden 10 órakor a koppánymonostori Vezérek parkjában Czita János alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, és Oláh Kálmán Pro Urbe-díjas pedagógus mond ünnepi beszédet, majd 14 órától a szőnyi Petőfi Művelődési Házban tartanak ünnepséget. Itt Takács József önkormányzati képviselő köszönti az ünnepség résztvevőit. Mindkét helyszínen kenyérszentelés és áldás is lesz. A Duna túloldalán, Észak-Komáromban a Szent István-szobornál lesz ünnepi műsor 17 órától.

Környebányán kedden 16 órától ünnepi megemlékezés és koszorúzás lesz a Hősi Emlékműnél. Környén, 17 órakor a Millecentenáriumi Emlékparkban (Árpád Emlékmű) tartják az ünnepséget. A beszédek és a kenyérszentelés mellett kitüntető címeket is átadnak. Az ünnepi műsor után a sportpályán gulyásparti és utcabál, 21 órától tűzijáték várja a vendégeket. Érdemes tudni, hogy 15 és 17 óra között a Környe múltja és jelene című tablókiállítás is megtekinthető lesz a római katolikus plébánia közösségi termében.

Nagyigmándon augusztus 19-én hétfőn 18 órakor kezdődik az ünnepség, amelyen Kóvári Alexandra szavalata után Hajduné Farkas Erika polgármester mond beszédet. Ezt követően Bajcsai Ferenc mezőgazdasági vállalkozó átadja az új kenyeret, amelyet dr. Szalai Gábor atya szentel meg. Később a díszpolgári címet, valamint a virágos, rendezett és tiszta Nagyigmándért verseny díjait is átadják. Az eseményen az Árgyélus Néptáncegyüttes és a női kar is fellép. 21 óra 30 perckor kezdődik a tűzijáték, majd a Szent István-napi bál a Síncron együttessel.

Oroszlányban kedden 15 órakor kezdődik a polgármesteri hivatalban az ünnepi testületi ülés, majd a Millenniumi Emlékműnél lesz megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Lazók Zoltán polgármester, majd kenyérszentelés és koszorúzás következik a Munkás Szent József-plébánia mellett. A Szent Borbála téren 15 órától gyerekprogramokkal készülnek. 19 órakor a Sziget Színház a Honfoglalás című darabot adja elő az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár szabadtéri színpadán.

Sárisáp Szombaton kezdődött a programsorozat, majd augusztus 18-án vasárnap 11 órakor tartják az ünnepi szentmisét, majd lovaskocsis felvonulás és kiállításmegnyitó lesz. A senior örömtánc után kezdődik az elismerések, kitüntetések átvétele. Ezt követi a térzene, a Five Live Acapella koncertje, fénytánc, víz- és fényshow, tűzijáték és utcabál a Szalai Banddel. Hétfőn 15 órakor kezdetét veszi a bográcsparti, az óvoda udvarán gyermekprogramokkal készülnek. A helytörténeti kiállítást az emlékházban lehet megtekinteni, a helyi csoportok is műsort adnak. A programok zárásaként Dj ZimmerR érkezik, retró zenékkel.

Süttőn kedden 8 órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent Lipót-templomban. 9 órakor a Templom térre várják az érdeklődőket, ahol Barakka Gábor újabb könyvét mutatják be. A köszöntőt a kenyérszegés követi, majd a Szent István-szobornál koszorúznak.

Tatán kedden 17 órakor kezdődik a szentmise a Szent Kereszt Plébániatemplomban, amelyet Havassy Bálint plébános mutat be. Ezt követi a műsor, amelyet ökumenikus kenyéráldás követ. A városi kitüntetéseket a Kossuth téren adják át, ahol Petrozsényi Eszter színművész, a Klapka György Lövészdandár zenekar, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola és a Pötörke Népművészeti Egyesület növendékei adnak műsort.

Tát Kedden 10 órakor a római katolikus templomban tartják a szentmisét. Ezt követi a megemlékezés a Szent István-szobornál, ahol Turi Lajos polgármester mond beszédet. Közreműködik a férfikórus, az asszonykórus és Müller László.

Tatabányán a Csónakázó-tónál szerveznek programokat kedden. Lesz honfoglalás kori életmód-bemutató jurtákkal és népi játékparkkal, íjász- és lovasíjász-bemutató, 11 órától pedig a színpadon is megkezdődnek a programok. Először az Apacuka együttes érkezik, 15 órakor pedig a kenyérszentelés következik. Később táncbemutató lesz, majd Révész Sándor ad koncertet. A tűzijáték 21 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában