lázas munka

2019.08.04. 19:58

Belestünk a Tulipános Házba, hogy hogyan halad a munka

A tulipános motívumok már nemcsak az épület külső homlokzatán látszanak. Egyre több helyen köszönnek vissza a volt Tiszti Kaszinóra jellemző díszítések.

S. G.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Gőzerővel dolgoznak a Tulipános Ház épületén. Az udvari földmunkák mellett a restaurátorok a díszítéseket festik, az alagsorban a kőművesek pedig a csempéket ragasztják. A nagyteremben lévő oszloperdő nagy része középről eltűnt.

A stukkók aranyozása elkészült, a mennyezetről már csak a csillárok hiányoznak. Az egyik az az eredeti lesz, amelyet összetörve találtak a padláson. A restaurátorok újjávarázsolják, s ennek a mintájára készül el a párja. Az oldalfalakat is lassan tulipános motívumok díszítik.

Az egyik restaurátor az állványzatba kapaszkodva próbálja elhelyezni az aranylemezkéket az erkély szélén lévő stukkókra. Óránként egy métert halad. A kis lapocskákat felteszi, majd ecsettel rögzíti. Ha a restaurátorok végeztek, akkor kapja meg végső színét a falfelület is.

A nyílászárók egy részét leszerelték. Mivel az egész épület műemléki védelem alatt áll, ezért természetesen az ajtókat, ablakokat, sőt a virágtartókat, -ládákat is restaurálni kell. Sorakoznak a hatalmas ajtók, amelyekről először a régi festéket szedik le, majd javítás után próbálják visszaállítani az eredeti állapotot, s ezután festik őket. Rendkívül aprólékos, nagy munka a különböző fémek, vagy az értékes Zsolnay kerámialapok és csempék helyreállítása is.

Mindent az 1924-es állapotnak megfelelően próbálnak helyreállítani úgy, hogy közben az épület a 21. századi embert szolgálja. Látni a falakból kilógó elektromos csöveket, amelyek láthatatlanul biztosítják a konyha, a színpadtechnika, vagy a lift működését.

Az alagsorban a csempézés zajlik, az udvaron pedig munkagépek dübörögnek, a földeket mozgatják, alakítják a terepet, s mindeközben már a kültéri lámparendszer kábelei­nek is kiásták néhol a sávot. Száznál is több szakember dolgozik a szecessziós épület helyreállításán.

– A Tulipános Ház egykori fényének visszaállítása komoly kihívást jelent a tervezők és a kivitelező számára. A műemlék épület a felújítás előrehaladtával egyre több titkát, rejtett értékét fedi fel, újabb és újabb kihívások elé állítva a szakemberek sokaságát – mondja Farkas Erika, a polgármesteri hivatal Stratégiai és Pályázati Irodájának stratégiai referense, aki hatalmas lelkesedéssel és izgalommal meséli, hogy milyen funkciókat lát majd el a Tulipános Ház.

– Az alagsorban interaktív bemutató és játszóház lesz, ahová elsősorban a 7–18 év közötti gyerekeket várják. A modern technikát alkalmazó eszközök használata könnyen elsajátítható – meséli Erika -, így korosztálytól függetlenül a virtuális játékok bárki által megismerhetővé, játszhatóvá válnak. A fő témája természetesen a bányászathoz, a földtörténeti korokhoz, és Tatabánya történetéhez kapcsolódik.

A háromszintes épület földszintjén a történeti terek helyreállításával egyedi hangulatú, impozáns rendezvényterek jönnek létre, amelyekben bálok, koncertek, színházi előadások mellett családi események, baráti találkozók, klubfoglalkozások, vagy konferenciák, tárgyalások is lehetnek. Az emeleti tér időszaki kiállításoknak, s rendezvényeknek is helyet adhat.

A Tulipános Ház lehet majd a város egyik kiemelkedő esküvői helyszíne is. Az ifjú párok akár később itt is tarthatják az ünnepi ceremóniát, azaz kimondhatják a boldogító igent. Ehhez ideális lehet az épület kertje, díszterme, exkluzív rendezvényterei.

A Május 1. parkra néző terasz felől is megközelíthető lesz a kávézó. A meg­újuló épületben kulturális programok várják majd a tatabányaiak mellett a remélhetőleg egyre nagyobb számban érkező turistákat.

Az archív fotók és az eredeti funkciók

A szakirodalom a kaszinó tervei­nek elkészítését Jánszky Béla és Toroczkai Wigand Ede nevéhez köti. Az 1920-as években a MÁK építésze Székely Andor volt. Elképzelhető, hogy Jánszky és Toroczkai terve alapján az épület végleges terveit valóban Székely készítette el, de erre nézve források nem ismertek. Három archív fotó alapján ismerhetjük néhány helyiség eredeti funkcióját. Az egyik fényképen láthatók a díszterem eredeti csillárjai is. Az épület délnyugati sarkában, a földszinten volt található a játékszoba. A teret két oszloppal alátámasztott szegmensíves hevederű nyílás osztja két térrészre. Az épület földszintjén volt a fotelokkal és asztalokkal berendezett, zongorával ellátott zeneszoba, szalon vagy társalgó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában