Bazilika

2019.07.16. 07:00

Szent Kinga ereklyéje megérkezett Esztergomba

Szent Kinga temetkezési helyétől, a lengyelországi Ószandecből mintegy 120 zarándok érkezett Esztergomba, hogy ott megemlékezzenek a lengyel történelem kimagasló alakjának szentté avatásáról.

P. O. Z.

Szent Kinga temetkezési helyétől, a lengyelországi Ószandecből mintegy 120 zarándok érkezett Esztergomba.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A bazilikában megtartott szentmisén az Ószandeci Szent Kinga Egyesület által szervezett zarándokok népes táborán túl részt vett Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere, és ott voltak a budapesti lengyel nagykövetség képviselői, illetve az eseményt segítő Esztergomi Lengyel-Magyar Baráti Társaság tagjai is.

A főszékesegyház stallumában lengyel nyelven megtartott szentmisén adták át a bazilikának Szent Kinga ószandeci klarissza nővérek ajándékaként küldött ereklyéjét. Ezt húsz évvel ezelőtt, amikor a Szent II. János Pál pápa szentté avatta Kingát, a szent felnyitott sírhelyén talált maradványaiból vették. Az ereklye Szent Kinga kézfejének egy csontrészlete.

Az ünnepség résztvevőinek vezetői a bazilika észak oltáránál lévő emléktáblánál koszorúkat és virágokat is elhelyeztek. Szent Kinga 1280 körül maga alapította a klarissza kolostort Ószandecben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában