ünnepség

2019.07.09. 07:00

Hidat vertek Neszmély és a Felvidék között a Dunán

Idén is megrendezték Neszmélyen a Hídverő napokat. A határon átívelő programokon számos kultúreseménnyel várták a látogatókat.

Vá. T.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg a hétvégén Neszmélyen a Hídverő napokat. Az ünnepségsorozat célja, hogy évről évre felhívja a figyelmet a Dunán inneni és túli, Komárom-Esztergom megyei és felvidéki települések együttműködésére és partnerségére, a határokon átívelés jegyében. Janovics István, Neszmély polgármestere a szombati megnyitón hangsúlyozta: huszonnegyedszerre építik fel virtuálisan a hidak pilléreit a települések között.

– A Hídverő települések kapcsolata azonban korántsem virtuális, nagyon is valóságos. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy újra itt vagyunk – fogalmazott. Janovics István hozzátette: 2021 júniusában régi álma válhat valóra a térség lakóinak, hiszen utazhatnak azon a kompon, amely Komárom és Esztergom között az egyetlen, gépjárművek szállítására is képes közlekedési eszköz lesz.

A rendezvény vendégeit Magyary Ferenc, a szlovákiai és magyarországi településeket tömörítő Hídverő Társulás elnöke is köszöntötte. Mint hangoztatta, 23 évvel ezelőtt elkezdtek építeni egy hidat, melyhez nem kell beton és munkás, mégis szilárdabb minden valóságos hídnál.

– Mi ezt megszilárdítottuk, a jövőbeli feladatunk pedig az, hogy óvjuk is – mondta.

A megnyitón Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke átadta Janovics Istvánnak Komárom-Esztergom zászlaját, melyre rákötötték a megye és Neszmély szalagját is. Popovics György kiemelte: a megyei önkormányzatnak nagy szerepe van abban, hogy két év múlva az említett komp­átkelés megvalósulhat. Az ünnepség a Hídverő Társulás magyar, illetve felvidéki településeit képviselők koszorúzásával zárult.

Az ünnepélyes pillanatokon kívül számos programmal várták még a résztvevőket. Szombaton egyebek mellett futóverseny, tánccsoport-fellépés, tombolasorsolás, tűzijáték és utcabál csalogatta a kikapcsolódni vágyókat, másnap pedig többek közt a dunaalmási szeretetotthon lakói adtak műsort, felléptek a Nyergesi Barátságkör Egyesület tagjai, a neszmélyi zumbások, valamint a Marscing Jazz Band zenekar is. Az idei Hídverő Napok a református templomban tartott istentisztelettel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában