kocsitoló verseny

2019.07.13. 07:18

Hétvégén ismét Kocson tolják a kocsit

Huszonegyedik alkalommal állhatnak rajthoz a bátor vállalkozók Kocson. a Kocsitoló Fesztiválon.

Petrik J.

A Kocsi Aerobik csapat

A XV. századbeli híres találmánynak és a kocsit készítő mestereknek állít emléket a település a huszonegyedik alkalommal megrendezendő Nemzetközi Kocsitoló Fesztivállal, amelynek július 13-án és 14-én szombaton és vasárnap is lesznek programjai. A rangos esemény fő látványossága persze a különböző kategóriákban vetélkedő kocsitolók küzdelme.

A hagyományos – vasárnapi – felnőtt futamon öttagú csapatok egy 350 kilós kocsit próbálnak az 1500 méter hosszú pályán, a legrövidebb időn belül célba juttatni. Ezen női és férfi kvintettek egyaránt részt vesznek. A hölgyeknek rövidebb távot kell teljesíteni. Néhány éve a fesztivált színesíti a szombati gladiátor és amazon futam, amelyen egyéni indulók mutatnak példát kocsitolásból.

Az úgynevezett gézengúzok versenyszámban pedig kisiskolások mérik össze erejüket.

Hagyományőrző kezdeményezésként, ám már nem először állnak rajthoz a „Nagymenők”. Itt az indulók saját építésű járműveikkel nevezhetnek. A rangos szakmai zsűri pedig a járművek műszaki és esztétikai jellemzőit figyelembe véve hirdet győztest. A falu a versenyeken túl a fesztivál ideje alatt élményekben gazdag kulturális és szórakoztató műsorokkal, kiállításokkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Előzetes információink szerint a helyi kocsitolókon kívül érkeznek sportolók Nesz­mélyről, Tardosról, Tatáról, Dunaalmásról, Naszályról, sőt a szomszédos megyékből is. A megmérettetést két olasz, egy német és három felvidéki „ötösfogat” teszi valóban nemzetközivé. Arról nem is szólva, hogy 2018-ban a férfi mezőny élén olasz gárda végzett. Petrik J.

Tavalyi elsők

A női versenyben a kocsi SOS Cargo – Sebők Emília, Papp Katalin, Sebők Eszter, Nagy Éva, Nagy Alexandra, Nagyné Szabó Zsuzsanna, Sebők Anikó és Gáspár Nikolett – összeállításban nyert. A férfiaknál az olasz Montebelluna Pederiva I. elnevezésű gárdája. Maga mögé utasítva a Tatai Önkormányzat együttesét.

Az amazonoknál, a hölgyek egyéni versenyében a tatai Sebők Kitti, az urak gladiátor futamán a szintén tatai Vadász Gergő ért elsőként a célba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában