gyereknapi bevásárlás

2019.05.25. 07:00

Nem árt vigyázni a gyerekjátékokkal: veszélyforrás is lehet, ha nem jól választunk

Gyereknap alkalmából a közös családi programok mellett nem ritka egy-egy kisebb-nagyobb ajándék vásárlása sem. Tatabányán általában egy-kétezer forintos apróságot vesznek a szülők a gyermeknapi forgatagban. Az ünnepi hétvége előtt felkerestünk egy játékboltot, hogy a divatos és a veszélyes játékokról is beszélgessünk.

Sugár Gabi

Gyereknap alkalmából nem ritka kisebb-nagyobb ajándékok vásárlása. Tatabányán általában egy-kétezer forintos apróságot vesznek a szülők a gyerekeknek.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A Subiland Játékbolt üzletvezetője, Schubertné Krekó Nikoletta érkezésünkkor a polcokat töltötte fel a most érkezett játékokkal. Kérdésünkre elmondta: a legkisebbeknek általában olyan játékokat keresnek gyereknap alkalmából is, amelyek törhetetlenek, színtartóak, és rendkívül stabilak. A 2-3 évesek esetében is fontos, hogy ne legyenek kicsi, szétszedhető apró darabok, amelyeket a szájába vehet, lenyelhet, vagy orrába, fülébe dughat a gyermek.

Tatabányán általában egy-kétezer forintos apróságot vesznek a szülők a gyerekeknek. (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Az üzletvezető hozzátette: a fogyasztóvédelem mellett a forgalmazók is küldenek néha közleményt egy-egy termék visszavonásáról. Legutóbb egy gyerekzáras kupak okozott gondot a makettfestékek higítójánál, mert nem zárt megfelelően. Tavaly a babákat ellenőrizték tüzetesen, legutóbb minőségi kifogás miatt fel sem került a polcra egy labda. Megbízható, állandó partnerekkel dolgoznak, így minimalizálták a minőségi problémákat, és lehetőségeikhez mérten ellenőrzik a termékeket is.

A bolt polcain minőségi termékek sorakoznak, a játékos felnőttek is találnak maguknak érdekességet. Manapság a lányok a muffin figurákat, például Süti Macit, és a flitteres plüssöket, babákat kedvelik. A fiúknál még mindig sláger a kisautó, és a távirányításos jármű. A Lego népszerűsége töretlen, már készültek külön lányoknak is különféle rózsaszín kiegészítőkkel. A legkisebbeknek interaktív, mozgó, villogó játékokat keresnek a vevők.

Gyereknapra általában apró és alacsony értékű figyelmességgel lepik meg a gyerekeket. Népszerű a plüss, a kisautó, a kisbaba. Általában a vásárokon is ezek a termékek fogynak a leginkább – mondta az üzletvezető.

Örülnek a szabadtéri programoknak is

A magyar szülők 2–4 ezer forintot költenek játékra gyereknapon, legtöbben szabadtéri- vagy kreatív-, fejlesztőjátékot, valamint sporteszközöket vásárolnak – derült ki a REGIO Játék friss kutatásából. A gyermekek várják május utolsó vasárnapját, a szórakoztató programok közül az ugrálóvár, a trambulin és az arcfestés a legnépszerűbbek. A magyar családok 88 százaléka minden évben megünnepli a gyereknapot. A szülők többsége ilyenkor jellemzően 2–4 ezer forintot, de többen akár akár 6 ezer forintnál is többet költenek ajándékra. A nyár közeledtével leginkább a szabadtéri játékok kereslete nő meg, valamint a 3 év alattiaknál a mesekönyv. A kutatásunkból kiderült, hogy a gyermekek az építőjátéknak, egy trambulinnak vagy valamilyen szabadtéri programnak örülnek. Éppen ezért május utolsó vasárnapján sokan terveznek kirándulást vagy egész napos családi közös játékot, vagy éppen a szülők, nagyszülők egy-egy helyi gyereknapi programot látogatnak meg csemetéjükkel, unokájukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában