egészségügyi problémák

2019.05.17. 13:55

Az ülő életmód következménye: népbetegség lett a derékfájás

Az ülő életmód, még ha sokszor nem is vesszük észre, hosszú távon károsan hat az egészségünkre. Ezzel kapcsolatban kérdeztünk meg szakembereket.

Szabó K.

Csörgetné Csapó Esztert, a tatabányai Szent Borbála Kórház vezető gyógytornászát és kollégáit arról kérdeztük, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhat az ülőmunka és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük az esetleges károsodásokat. A gyógytornászok elmondták: hosszú távú ülőmunka esetén úgynevezett kóros izomtónus-eloszlás alakul ki a szervezetünkben, ezért például a nyaki izmok görcsössé válnak. A gerinc mély hátizmait ekkor kevesebbet használjuk, így egy idő után azok gyengülnek és a végtagokban zsibbadás, vagy akár fájdalom is kialakulhat.

– A szakemberek szerint idővel rossz testtartást veszünk fel, előreesnek a vállaink. A gerincünk úgy működik a terheléssel szemben, mint egy lengéscsillapító. Ha rendellenesen terhelődik, a görbületeinek egyensúlya megbomlik – magyarázta Csörgetné Csapó Eszter.

Hozzátette: ez a csigolyák közti porckorongok degenerációjához vezethet, ami miatt még sérv is kialakulhat. Fájhat a fejünk, szédülhetünk is, ha a nyakizmokban vagy a gerincünknél eltérés keletkezik.

Minden harmadik embert érint

Idősebb korban az aktivitás már csökken, így egy hosszabb üldögélés több mozgásszervi és gerincproblémát is okozhat. A szakemberek szerint amit tehetünk ellene, hogy hosszabb-rövidebb sétákat teszünk, de ezen kívül több prevenciós torna is létezik, melyek segítenek az egészség megőrzésében. Ilyen például a csontritkulástorna (amit a tatabányai kórházban igénybe lehet venni). Ez egy komplex torna, melynek a lényege, hogy a meglévő csontsűrűséget megtartsuk, egyensúlyfejlesztéssel csökkentsük az elesések kockázatát. A gerinctornával megtarthatjuk a gerincoszlop mobilitását és elsajátíthatjuk a helyes mozgáskivitelezést. Vénás tornával pedig javíthatjuk a keringést, amivel elkerülhető a keringési rendszer pangásából adódó szív- és érrendszeri panaszok kialakulása.

A gyógytornászok szerint egyébként az ülőmunka miatti gondok minden harmadik, negyedik embert érintenek. Általában derék- és vállfájdalmakkal keresik fel a rendelőket.

A szakember arról is beszélt: helytelen ülésnél az egész testünk merev, ha nincs a derekunk megtámasztva. A medencénk hátrabillen, a nyakunk és a hátunk is görbe. A szakemberek elmondták, hogy az ülő munkavégzés – még ha megfelelő magasságú is az íróasztal és a szék, jól beállított a monitor magassága és dőlésszöge, illetve helyesen ülünk a számítógépnél – a mozdulatlan testhelyzet miatt nem egészséges ötven percnél tovább. Ahogy a törvény is előírja, tíz perc mozgás szükséges ennyi idő után. Ezt akár úgy is kombinálhatjuk, hogy félóra munka, majd 3-5 perc pihenő. Azonban hosszabb távú, például hatórás munkavégzés utáni egyórás szünet viszont már nem egészséges.

A vezető gyógytornász hangoztatta: problémáink kialakulásának megelőzésében fontos a megfelelő ülőalkalmatosság kiválasztása. Ha támla nélküli széken ülünk, lehetőleg a földön legyenek a talpaink, billentsük előre a medencénket és felfelé nyújtózzunk a fejünkkel. Emeljük ki a mellkasunkat és próbáljuk megtartani így a helyzetünket. A széktámla alsó része mindenképpen támassza meg a derekunkat és csússzunk hátra, amennyire lehetséges. A szék magassága akkor lesz megfelelő, ha derékszögben van a combunk a lábszárunkkal.

A gyógytornászok azt tanácsolják, ha számítógépnél ülünk, az asztal magassága akkora legyen, hogy a billentyűzetet derékszögű könyöktartással tudjuk használni. Lehetőleg a csuklónkat támasszuk meg, amit egy vonalba tegyünk az alkarral. A képernyő teteje szemmagasságban a megfelelő, mert fontos, hogy ne terheljük a nyakunkat feleslegesen. Gurulós széket használni a legoptimálisabb, hiszen ha forognunk kell a gépnél, a törzsünk csavarodását így elkerülhetjük.

Akik otthon dolgoznak, vagy ülnek a számítógépnél és nincsenek feltétlenül az íróasztalhoz kötve, érdemes kipróbálniuk, hogy egy fittball labdán végezzék a tevékenységüket. Ezen kívül használhatnak ülőpárnát, térdelőszéket is. Ülhetnek fotelben, vagy az ágyon, ügyelve arra, hogy teljesen hátra helyezkedjenek, az ágyékuk mögé pedig rakjanak hengerpárnát, vagy összecsavart törölközőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában