se nem hód, se nem patkány

2019.05.26. 11:30

Tündéri állatka a tatai Fényes Fürdő lakója

Az állatka ugyan régóta él a Fényes Fürdőn, a Grófi-tónál mégsem olyan gyakran tűnik fel. Ennek ellenére azonban a tóban úszó szaunavendégek között is otthonosan mozog.

Kemma.hu

Se nem hód, se nem patkány az a tündéri szőrgombóc, ami a tatai Fényes Fürdő régen katonai medenceként ismert Grófi-tavában is olykor „megfordul”. Nutria a neve a barna cukiságnak, más néven mocsári hód vagy hódpatkány, és a rágcsálók rendjét erősíti. A barna, egzotikus vidékről, pontosabban Dél-Amerikából származó állatka néha a Grófi-tóhoz is odatéved, így szórakoztatva az ott szaunázó vendégeket.

A nutriát anno a prémjéért tenyésztették Magyarországon, de a húsát is megették egészen az 1900-as évekig. A tatai Fényesen található példányok ősei is ezekről a telepekről származnak – olvasható a Fényes Fürdő Facebook oldalán. A legnagyobb rágcsálók egyike, és nagysága körülbelül egy vidrával vetekszik.

A szauna környéke egyébként közkedvelt hely a vadon élő állatok körében, a tavalyi nyarat például egy kacsapár töltötte a Grófi-tó melletti placcon. Az emberek szívesen fogadták a kacsapárt, amikor úszóhártyás lábaikkal beimbolyogtak a napozóágyak közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában