évforduló

2019.05.09. 07:15

Tudta, hogy Csém híres szülötte gyűjtötte néptáncaink legtöbbjét?

Réthei Prikkel Marián többek között az Esztergom és Vidéke lapot szerkesztette. A csémiek kétévente megemlékeznek Csém neves szülöttjéről.

N. T.

Forrás: Helyismeret.hu

Réthei Prikkel Marián etnográfus, néptánckutató és újságíró 1871. augusztus 19-én született Csémen. 1890-ben belépett a bencés rendbe, 1896-ban pedig pappá szentelték. Ezután a rend gimnáziumaiban, először Sopronban, majd Pápán, Kőszegen és Esztergomban is tanított. Közíróként több vidéki lap belső munkatársa volt, 1916-tól az Esztergom és Vidéke című lapot szerkesztette.

Fotó: Helyismeret.hu

Emellett etnográfusi munkája is említést érdemel. Érdeklődési körének középpontjában már a századforduló táján a magyar néptánckutatás állt. A magyar néptáncok gyűjtésére rengeteg időt fordított és számos kutatóutat szervezett, melybe tanítványait is bevonta.

Munkája Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei kutatásaival párhuzamosan, de attól függetlenül folyt. Tánckutatásai mellett szakavatott kutatója volt a régi magyar nyelvnek is; különböző folyóiratokban számos nyelvészeti és etnográfiai vonatkozású cikke, értekezése jelent meg.

Dián Erzsébet, Csém polgármestere elmondta, idén úgy döntöttek, hogy minden második évben emlékeznek meg híres szülöttjükről, akinek emléktáblája a művelődési ház falán található.

Fotó: Nagy Tamás / 24 Óra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában