tehetségek

2019.03.27. 16:00

A Trabant 601-es modelljét is megidézték az ifjú dorogi képzőművészek

A Trabant egyik híres modellje is visszaköszönt a dorogi színTÁRLAT című kiállításon,

W. P.

Forrás: 24 Óra

Fotó: W. P.

A minap a Cantilena kórus közreműködésével nyitották meg a dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtár és Helytörténeti Múzeumban a színTÁRLAT című kiállítást, amelyen a város általános iskoláinak ifjú képzőművészei mutatkoztak be.

– Az alkotás folyamata valamiféle önkéntelen, belülről fakadó, ösztönszerű megnyilvánulás, amely feltárulkozása a tehetségnek, kifejezésmódja az énnek, ábrázolásmódja a gondolkodásának. Segítő kezek, tanácsok terelgetik a fiatalokat, akik ezért csodákat élhetnek át – mondta Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: vannak, akik a képművészetben lelik meg életük mivoltát.

A tárlaton kiderült, hogy Dorog bővelkedik a tehetésgekben (Fotó: W. P. / 24 Óra)

Dorog bővelkedik ifjú tehetségekben, amelyet a tárlat megtekintése után bárki nyugodt szívvel megerősítene. A falakon elhelyezett alkotások között – melyek több különböző módszerrel készültek – igazi különlegességeket is találunk.

Karcz Dorka révén Audrey Hepburn híres portréja is visszaköszönt a kiállításon, de igen népszerűek voltak az utakról és szépen lassan a köztudatból is eltűnő Trabantokat ábrázoló művek. Természetesen nem csak a külföldhöz köthető motívumok, hanem szűkebb hazánk is megelevenedett a tárlaton.

A festmények és rajzok révén virtuális történelemórán is részt vehetnek a szemlélők: a Csodaszarvas-monda felidézi népünk származását, majd néhány századot ugorva megismerhetjük Mátyás király életét. A csendéleteken túl pedig még azt is megtudhatják, hogy a fejük felett néhány méterrel elsuhanó madarak milyennek látják a Duna partján elterülő Esztergomot és a Mária Valéria hidat.

Rauscher-díj

Rauscher György 1902-ben született Dorogon és a XX. század egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon. Bár igen fiatalon, 28 évesen tüdőbajban elhunyt, személyét azóta sem feledik.

A helyi lokálpatrióták összegyűjtötték a szétszóródott alkotásait, a város vezetősége pedig díjat nevezett el róla. Az elismerést az az alkotó, vagy dorogi kötődésű alkotóművész kaphatja meg, aki művészi tevékenységével jelentősen hozzájárul a város kultúrájához, hírnevéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában