akció

2019.03.02. 18:30

Hódítsa meg a megyét túrázással!

A dorogi Gáthy Zoltán Városi Könyvtárban tartottak sajtótájékoztatót a Megyejáró Hódító Túrákkal kapcsolatban, amely ebben az évben kilenc állomással várja a kirándulókat. A túrák révén nem csak sportolhatunk, hanem a megye értékeit is megismerhetjük.

W. P.

Fotó: beküldött kép

A rendezvényt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, aki bejelentette, hogy a megyei identitás erősítését célzó pályázatuk keretében, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében kilenc állomásból álló túrasorozat indul Komárom-Esztergom megyében.

Lábatlanon rajtol a sorozat

A kilencállomásos túrasorozat első rendezvényét április 14-én Lábatlanon rendezik meg, ahol a település érdekességeivel, világháborús időkből itt maradt bunkerekkel ismerkedhetnek meg a kirándulók. Május 11-én Bajna következik, ahol a Gróf Sándor Móric Túrán vehetnek részt a kirándulók. Júniusban két állomást rendeznek: elsején Nagyigmánd várja a kalandorokat, ahol gasztro-kalandtúrával kedveskednek az érdeklődőknek, 29-én pedig a dorogi éjszakai kirándulás keretében a bányászhagyományokkal is megismerkedhetünk. Augusztus 3-án Szomód, 31-én pedig Kesztölc következik, míg szeptember 21-én Sárisápon, október 26-on Súron, zárásként pedig november 16-án Tatabányán barangolhatunk

Az identitáspályázat ismertetése után részletesen bemutatta a Megyejáró Hódító Túrák elnevezésű rendezvényt, amelynek célja, hogy a résztvevők a kirándulások alkalmával megismerjék a megye természeti és épített értékeit, hagyományait, és nem utolsósorban közelebb hozza egymáshoz az egyes területeken élőket.

– Minderre kiváló terepet biztosítanak a túrák, de számos egyéb programmal, mint például Értéktár-megyenappal, applikációval és közösségi felületekkel, kisebb közösségi találkozókkal is készülünk – fogalmazott.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmondta, hogy első és legfontosabb, hogy ismerjük fel értékeinket, munkáinkat, tegyük azt elfogadhatóvá, hogy a hódítás örömöt jelentsen, mikor ezt kínáljuk vendégeinknek.

– Olyan városfejlesztést szeretnénk véghezvinni, amelyben megpróbáljuk az elődeinktől kapott értékeket jól felhasználni, illetve megőrizni – ismertette, majd megjegyezte, hogy a túrasorozat mellett pedig egy Dorog–Csolnok–Kesztölc–Piliscsév identitást erősítő program is elindult.

A köszöntők után Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke mutatta be a túrasorozatot. Elmondta, hogy minden állomáson két távot indítanak, így a családok és a gyakorlott túrázók is megtalálhatják számításukat. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kirándulások alkalmával a résztvevők a látványosságok megtekintése mellett a helyi kultúrával és gasztronómiával is megismerkedhetnek. Idén a megyei identitás erősítését tűzték ki célul, jövőre viszont régiós szintre bővítenék a sorozatot.

A tájékoztatón a programhoz csatlakozó települések képviselői mutatták be a saját túrájukat, majd zárásként a Csehországban alapított Turista Érmet is megtekinthették a résztvevők.

Szekér Zoltán a megyei értékek fontosságáról is szót ejtett (Fotó: Walczer Patrik / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában