beruházás

2019.03.19. 07:12

Felüdülést kínáló pihenőtó létesül Dunaalmáson

Az egykori strand maradványainak tőszomszédságában megkezdődött az a beruházás, amelynek végeredményeként egy szemrevaló pihenőtóval gazdagodhat a Duna-parti település. A környék rendbetétele, a tó „beüzemelése” után itt valóban megpihenhetnek majd nemcsak a fáradt vándorok, hanem a helybeliek is.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A település határában, illetve a hármas útkereszteződésnél óriási a felfordulás. Földkupacok, homokhegyek emelkednek a Duna, az Által-ér és a főút közötti területen. Ha közelebb sétálunk, jól látható, hogy bugyog a forrás. A kút újraéledését markáns szulfidszag is bizonyítja... A környéken azonban nem ez az egyetlen forrás, amely a bányaművelés befejezését követően felébredt Csipkerózsika álmából. A mese és a valóság között csupán annyi a különbség, hogy a vizek újbóli megjelenésére nem kellett 100 esztendőt várni.

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Ollé Árpád polgármesterrel arról beszélgettünk, miként kívánják hasznosítani a fent említett területet. Hogyan álmodták meg a pihenőtavat?

– Év végéig él a vízjogi létesítési engedélyünk – mondta. – Az egykori strand mellett, a pihenőtónak addigra „állnia” kell. A valamikori fürdőt gyakorlatilag akkor ítélték halálra, amikor elapadt a forrás, hiszen a medencéket annak vize táplálta.

A környék és az egykori strand az évtizedek alatt szinte teljesen az enyészet martalékává vált. A mindenkori önkormányzat és képviselő-testület néhány éve folyamatosan napirenden tartja, e vonzó fekvésű terület és környékének hasznosítását. Így született a pihenőtó ötlete.

– A Csokonai- vagy inkább strandforrás néven ismert „kút”, illetve a református templom tövében a Lilla-forrás is visszatért – emelte ki Ollé Árpád. – A tavat a Csokonai táplálja majd. A víztükör körülbelül 1800 négyzetméteres lesz. A víz mélysége nagyjából két és fél méter.

A tavacska északnyugati pereme fövenyes lesz. Utcabútorokat helyezünk ki a murvás borítású sétány mellé. Időközben kiépül a forráskút is, ahonnan fogyasztásra is lehet vizet vételezni, mivel a kút nem termel hordalékot. A tó kivezetésénél zsilip műtárgyat helyeznek el. A létesítményt úgy alakítják ki, hogy közepes árhullámnál se legyen veszélyben. Jelenleg már a tómeder kialakításához szükséges földmunkák zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában