kékben

2019.03.31. 07:07

Tatabányán idén először többnapos lesz az autizmus világnapja

Tatabánya is csatlakozott az autizmus világnapi országos akcióhoz, kék színben ragyog majd a Turul-emlékmű. Az autista gyermekeket nevelő szülőket összefogó Kék Madár Szülőklub változatos programokat is szervez a városban több partnerszervezet bevonásával.

Sugár Gabi

Az autista gyermekeket nevelő szülőket összefogó Kék Madár Szülőklub változatos programokat is szervez a városban több partnerszervezet bevonásával.

Forrás: 24 Óra

Ragyogj kéken! elnevezéssel indított útnak Tatabányán elsőként többnapos eseménysort a Kék Madár Szülőklub csoport. Tavaly kellemes délutáni programot szerveztek a Turul-emlékműnél. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a kék lufis kirándulást az idén is beépítették a programba.

Hétfőn 14 órakor kiállítást nyitnak a Vértes Agorájában. Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) támogatásával az Ezerarcú autizmus című tárlat egy hétig lesz látható. A fotók öt autista fiatal élethelyzetét mutatják be Komka Péter, az MTI/MTVA többszörös különdíjas fotóriporterének lencséjén keresztül. Jótékonysági akciót is hirdetnek, amelynek keretében mozgásfejlesztő eszközöket gyűjtenek majd e láthatatlan különlegességgel élő gyermekeknek.

Másnap 16.30-kor a TJ ESZI Család- és Gyermekjóléti Központban lesz egy érzékenyítő beszélgetés az autizmusról, ahol bemutatkozik Kovács Mátyás, egy autizmussal élő tatabányai fiatalember.

A mi autizmusunk címmel írt könyvet a Tatabányán élő Tóth Zsuzsanna. Csütörtökön 16.30-tól vele találkozhatnak az érdeklődők a Család- és Gyermekjóléti Központban. Ugyanitt pénteken 16 órakor kezdődik a Kékséges játszóház. Családi délutánt szerveznek, ahol tanácsadás is lesz.

Az eseménysor zárónapja szombaton a kék lufis séta lesz. Délután 2-kor gyülekezhetnek az érdeklődők, kirándulók a Dózsakerti híd lábánál (dózsakerti oldalon), innen kék lufikkal indulnak a Turulhoz, ahol különleges programok és a Turul Népe tatabányai motorosai is várják őket. Az emlékműnél is lehet csatlakozni a csapathoz, 15.30-ra várják a Turul melletti játszótéren az érdeklődőket – természetesen kékben, hiszen ez az autizmus színe.

Különleges látásmód

A tatabányai Új Nemzedék Közösségi Tér és a Kék Madár Szülőklub interaktív osztályfőnöki órát szervez, melynek célja, hogy különböző állomásokon, saját élményen keresztül tapasztalják meg a résztvevők az autizmussal élők különleges képességeit, illetve nehézségeit.

A foglalkozások elkalauzolják a megjelenteket többek között az érzékelés birodalmába, ahol különböző hang­hatásokkal, képi megjelenésekkel, egyensúlygyakorlatokkal és ízleléssel kapcsolatos játékos feladatok is lesznek. Érzékenyítő kisfilm vetítése mellett a tapasztaltak összegzése is szerepel a programban, így a fiataloknak lesz lehetőségük az átélt élmények meg­beszélésére.

A programok április 15–17-én és 24–25-én délután két órától kezdődnek Tatabányán, az Új Nemzedék Közösségi Térben.

A foglalkozások 60 percesek, és az általános iskola felsősei­nek, valamint középiskolás fia­taloknak ajánlják. A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában