veszettség

2019.02.09. 17:30

Ha rókával találkozik, ezekre figyeljen

A kis vörös ravaszdi bárhol felbukkanhat, ahol ember is lakik. A vörös bundás állatok veszettségmentesítése sikeres, hisz egyre kevesebb beteg állat van. Azonban jobb félni, mint megijedni.

Kemma.hu

A közösségi oldalon többen is megosztották, hogy Tatabányán és Esztergom-Kertváros sűrűn lakott részein, hulladéktárolók között megjelentek a rókák. Sokan tartanak ezektől az alapvetően vadon élő állatoktól, hisz számos betegséget, köztük veszettséget is terjeszthenek. Mit tegyünk, ha rókát látunk?

A Pilisi Parkerdő kommunikációs előadóját, Mészáros Pétertől kérdeztük: mit tegyünk, ha rókával találkozunk a városban?

A parkerdő munkatársa elmondta, hogy ezek az állatok kiválóan alkalmazkodtak a megváltozott környezethez, ezért bármikor előfordulhatnak lakott területen is az év bármely szakában. A lakott területen élelmet kereső állatoktól nem kell megijedni, de fontos néhány aranyszabályt betartani.

Megtudtuk azt is, hogy a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal (NÉBIH) veszettsegmentesités.hu weboldalán számos információ áll rendelkezésre a témában. A NÉBIH tájékoztat, hogy 1996 óta uniós szintű program indult a rókák veszettségmentesítésére. A vakcina tartalmú csalétkeket évente kétszer, az áprilisi tavaszi és az októberi őszi kampány során, kisrepülőgépekről szórják ki a rókák élőhelyein (azaz elsősorban az erdősült és a mezőgazdasági területeken), az ország területének mintegy kétharmadán. Lakott területre nem szórnak ki csalétkeket. Így az átoltottság egyre magasabb hazánkban is.

Az immunizálás hatékonysága ellenére is legyünk elővigyázatosak, ha rókával találkozunk:

  • Kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, de ne akarjuk megfogni az állatot.
  • Adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.
  • emellett tároljuk a hulladékot zártan
  • húsevő háziállatainkat (kutya, macska) rendszeresen oltassuk veszettség ellen. A vírus emberre is veszélyes!
  • Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre?

  • Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt, a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni;
  • Ha embert vagy háziállatot támad meg
  • Ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta,
  • az állat a fenti tüneteket követően elpusztul.
  • Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH Zöld Számán a +36 80 263 244 telefonszámot bejelentést tenni!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában