névváltoztatás

2019.02.11. 20:00

Nagyból Washington nem lehet, de Kovács igen

Nomen est omen. A név kötelez – tartja a latin közmondás. Mégis sokan változtatnak a nevükön, főként hölgyek házasságkötéskor. Persze, ma már ez sem olyan egyértelmű, hiszen a jelenlegi lehetőségek szinte végtelennek tűnő variációi akár a férjnek is megengedik, hogy felvegyék a feleség családnevét. A családi állapot változásától függetlenül a neveket módosítani is lehet. Ez utóbbi esetén azonban már komolyan zsebbe is kell nyúlnia a kérvényezőnek.

Sugár Gabi

Budapest, 2001. szeptember 16. Az isaszegi 28 éves Hársfalvi Ferenc földmérõ és a péceli 23 éves Sebõk Ágnes kertmérnök nem mindennapi módon fogadtak egymásnak örök hûséget. A Pest-Buda hajó fedélzetén, amelyet Bodor László kapitány vezetett a Dunán, a Parlament elõtt adta össze õket a XIII. kerületi anyakönyvvezetõ, Schmidt Józsefné. A násznép a hajó fedélzetén, Szentendre és Budapest között közlekedve ünnepelte az ifjú párt. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Forrás: MTI

Fotó: H. Szabó Sándor

Bizonyos családi nevek meglehetősen sok problémát okozhatnak a viselőjének. A magyarosítást elkerülő mássalhangzó túltengésekkel rendelkező, nehezen kimondható nevek viselőinek nem egyszerű az élete. Mégis több millióan élnek furcsa néven az országban. A szülőktől örökölt családi név egy életen át kísérheti viselőjét, vagy házasságkötéskör többféle módon változtathatóak.

A kormányhivatal weboldala mellett ma már különféle esküvőszervező oldalak is próbálnak segíteni az ifjú pároknak abban, hogy tudjanak dönteni. Ám lényeges, hogy elhatározásukról közös nyilatkozatot is kell adniuk az anyakönyvi hivatalban.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen: a feleség megtarthatja saját leánykori nevét (például: Kovács Anna), felveheti férje teljes nevét „né” toldalékkal (Nagy Péterné) és/vagy hozzá is teheti még saját lánykori nevét is (Nagy Péterné Kovács Anna). Felveheti akár férje családi nevét „né” toldalékkal, és hozzáteheti saját lánykori nevét (Nagyné Kovács Anna) és viselheti férje vezetéknevét is saját keresztnevével (Nagy Anna).

A férj is választhat: viselheti persze saját nevét (Nagy Péter), vagy felveheti felesége családi nevét (Kovács Péter). S emellett az ifjú házasok dönthetnek a közös házassági név viselése mellett is – utónevük hozzákapcsolásával (Nagy-Kovács Péter és Nagy-Kovács Anna). Azonban a közös családi név alkotásánál figyelni kell arra, hogy csak kéttagú lehet, még akkor is, ha korábban több tagból állt. A sorrendet sem lehet változtatni, mindig ugyanúgy használható.

A házasságban született gyermek családi neve megegyezik a szülők közös házassági nevével. Házasságon kívül született gyermek esetében a szülőknek meg kell állapodniuk, hogy melyikük családi nevét viszi tovább az utód. Egy statisztika szerint hazánkban 10-ből kilenc nő, 100-ból három férfi változtatja meg a nevét az esküvő után. Miután közös nevezőre jutottak, még nagyon sok más teendő is vár rájuk.

A házasságkötést követően a régi nevet tartalmazó személyi igazolvány érvénytelenné válik, és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni. A névváltozás után nyolc napon belül kezdeményezni kell a személyi igazolvány cseréjét, de az új nevet a többi okmányra is érdemes minél előbb átvezettetni. Célszerű a változást bejelenteni azoknál a cégeknél – közműszolgáltatók, telekommunikációs társaságok, egyéb szolgáltatóknál – is, amelyekkel jogviszonyban állnak.

Mindezt a tortúrát visszafelé is szükséges eljátszani – ha esetleg a pár elválna. Természetesen viselhetik ugyanúgy tovább a házasságkötéskor felvett nevet, de a gyakorlat az, hogy sokan fordulnak anyakönyvezetőhöz, és kezdeményezik az eredeti állapot visszaállítását. Főként a hölgyek igénylik vissza leánykori nevüket. A férj csak akkor kérelmezheti, hogy felesége válás után kizárólag a lánykori nevét használhassa, ha a nőt szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

Problémát okozhat az is, ha kiderül, hogy a néhai férj személyazonosító okmányban szereplő neve nem azonos a születési anyakönyvben szereplő adatokkal, mert egyik utónevét például nem használta. Ilyenkor is van lehetőség a jogorvoslatra, kérheti az özvegy, hogy úgy használhassa a jövőben a nevét, ahogy azt szeretné.

A módosítások súlyos tízezrekbe kerülhetnek

A különféle élethelyzetekből adódó névváltozásokon túl előfordulnak névmódosítások is. Ezeket a kérelmeket személyesen kell benyújtani bármely polgármesteri hivatal anyakönyvvezetőjénél, és szükséges indokolni. Az eljárási illeték első alkalommal 10 ezer, újabb névmódosításnál már 50 ezer forintba kerül. Utónév csak a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által összeállított utónévjegyzékből választható. Nem kérhető a magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, így Kovács Dávidból nem lehet Washington Dávid. Nem lehet történelmi, vagy régies írásmóddal írott családi nevet választani, például Kovácsból nem lehet Batthyány. Fontos, hogy névváltozás csak ötévenként igényelhető – tudtuk meg Nagyné Reményi Edinától, a tatabányai polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportvezetőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában