nyugdíj

2019.02.08. 14:00

Visszavonult az igazgatónő, aki generációkat nevelt fel a Bakonyalján

Dr. Lunkné Nyuli Márta, az ászári Jászai Mari Általános Iskola igazgatónője csütörtökön dolgozott utoljára. Négy évtizeden át több generációval foglalkozott. Nem csak elméleti tudásukat gyarapította, de a szó legnemesebb értelmében nevelte is őket.

Palásti Péter

Dr. Lunkné Nyuli Márta, az ászári Jászai Mari Általános Iskola igazgatónője csütörtökön dolgozott utoljára. Négy évtizeden át több generációval foglalkozott.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Mazán Tibor

Bár fontos, hogy mit tanítunk, de az sokkal inkább, hogy miként. Pedagógusi hitvallását így foglalta össze Dr. Lunkné Nyuli Márta, majd mosolyogva hozzátette: „Ha szeretjük a gyerekeket, akkor minden megoldható.” Ezt már saját gyerekkorában megtapasztalta, mert Edit­et nővérével együtt nagy szeretetben nevelték szülei Budapesten, ahonnan a tanítóképző elvégzése után 23 évesen került vidékre. Férjével, az állatorvosi egyetemen diplomázott ácsteszéri fiúval ugyanis akkor költöztek Ászárra, ahol szolgálati lakást is kaptak.

Még a régi iskolában kezdte pályafutását, ahol a legkisebbeket tanította két éven át. Aztán megszületett Gergely, 15 hónap múlva pedig világra jött Anikó. A gyes leteltét követően elődje, Mazalin Zsuzsanna megkérte, hogy vállalja el az igazgatóhelyettesi feladatkört. Éveken át délelőtt tanított, délután pedig kivette részét a sok adminisztrációval járó intézményirányításból, amit 2002-től végzett első számú vezetőként, miután megszerezte másoddiplomáját is.

Dr. Lunkné Nyuli Mártának a gyerekek fognak hiányozni, a papírmunka nem (Fotó: Mazán Tibor / 24 Óra)

Igazgatóvá válásakor határozottan támogatta a hagyományok ápolását dr. Lunkné Nyuli Márta. Később, 1998-ban ő vezette be a Jászai napok rendezvénysorozatot, amit a visszavonulása után, február 23-án és 24-én az idén is megtartanak. Bár az általa irányított intézmény 2007. február 16-a óta egy különösen impozáns épületben működik, azért nagyon sok szakmai pályázatot kellett készíteniük, hogy igazán jól felszerelt legyen. Minden tantermük berendezése átlagon felüli, közösségi helyiségeiké szintén. Sikeres pályázataiknak köszönhetően diákjaik sokszor mehettek táborokba és különböző rendezvényekre is. Néhány hónapja már gumiborítás is került salakos kézipályájukra, és már építik a focistáknak a műfüvest is.

A búcsúzó igazgató sok és sokféle munkát végzett negyven éven át, és nem csak a kötelező feladatokat. Bizonyság erre az is, hogy amikor megszűnt a kisbéri zeneiskola, Ászáron bevezették a zongora- és a furulyatanítást, és olyan rajztantermet alakítottak ki, ami páratlan a maga nemében. Mint ahogy páratlan személyiség ő maga is. Bizonyította ezt azzal a mondatával is, hogy péntektől csak a gyerekek fognak neki hiányozni, de a sok papírmunka nem.

A sport sem idegen tőle

Immár több mint tíz esztendeje, hogy az igazgatónő javaslatára elkezdték a tájékozódási futás oktatását is az ászári iskolában, és az intézmény diákjai azóta is sok szép eredményt értek el, országos szinten is. E sportág kiválasztásában közrejátszott, hogy az igazgató asszony maga is aktívan művelte azt. Korábban kézilabdázott is, de egy sérülés miatt azt abba kellett hagynia. Dr. Lunkné Nyuli Márta határozottan állítja, hogy örülni kell, ha a gyerekek mozogni akarnak, az meg különösen szerencsés, ha ezt a jó levegőn, valamint szép környezetben teszik. Nem csak az erdőkön és mezőkön hasznos a mozgás, hanem az épített környezetben is, aminek megóvására a szakmai pályafutását most befejező pedagógus ugyancsak nagy gondot fordított mindig, az ÖKO-iskola címet is elnyert ászári intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában