lehetőségek

2019.01.03. 16:14

Büszkeségre adnak okot a nyergesi zeneiskola tanulóinak eredményei

Sikerekről, lehetőségekről is tájékoztatta a képviselőket a nyergesi zeneiskola igazgatója.

Fenyvesi Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. K.

A Szabolcsi Bence Alapfokú Művészeti Iskola ténykedéséről – felkérésre – az intézmény vezetője, Pásztói Tamás állított össze tájékoztatót az önkormányzati képviselő-testület ülésére.

A közreadott számok szerint az iskola növendékeinek száma 1995–2001 között mintegy háromszáz volt, ezt követően folyamatosan csökkent. Ezen adatok hátterében többek közt ott van a balett szak megszűnése, illetve a szomszédos településen indult művészeti iskola. A fenntartók változása és a térítési díjak növekedése is belejátszik a statisztikai adatokba.

A nyergesi önkormányzat támogatásával sikerült kicserélni az ablakokat, helyreállították az épület tűzfalát, átmázolták a nyílászárókat. Sikerült átfesteni a kamaratermet és a felső szint folyosóját, felújították a parkettát. Az úgynevezett ütőterem korszerű hangszigetelést kapott.

Pásztói Tamás jelezte, hogy az elmúlt években jelentős eredményeket értek el elképzeléseik megvalósításában. A hagyományokat folytatva, sikerült színvonalas rendezvényeket tervezni, megrendezni. Tanulóik eredményei büszkeségre adnak okot. Az egységes tantestület aktivitásának köszönhetően is, a tanulók, a szülők és a pedagógusok együttműködése jó, folyamatosan fejleszthető.

Az intézmény vezetője tájékoztatója végén több kérést is megfogalmazott az önkormányzat további támogatásában bízva. Például jelezte, hogy az épület udvarának rendbetételével funkciót lehetne adni a területnek, amely most hepehupás, a környék vakondjainak kedvenc túráshelye.

Sikeres volt a Hazaváró

A Szabolcsi Bence Alapfokú Művészeti Iskola immár hagyományos, sok tapsos, Hazaváró elnevezésű hangversenyén legutóbb három intézményben korábban tanult tehetséges fiatal mutatta be tudását.

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatója, Milánkovics Viktor korábbi növendéke, Szeghy Eszter (gitár) évfolyamtársával, Szűcs Renátával muzsikált. Már a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanulója Solymosi Dániel (trombita), aki Solymosi Attila tanulója volt a Duna-menti város intézményében.

Milánkovics Viktor egy másik korábbi, nagyon sikeres növendéke, Nagy Tamás (gitár) már végzett a zeneakadémián, napjainkban a budapesti Járdányi Pál Zeneiskola tanára.

Először álltak színpadra

A Veszprémben rendezett XVI. Regionális Trombitaversenyen is képviseltette magát a városi zeneiskola.

Az I. korcsoportban szereplő Mezei Kristóf teljesítményét bronz, a III. korcsoportos Füle Dániel Norbert muzsikálását ezüst oklevéllel ismerte el a szakmai zsűri. Tanáruk Solymosi Attila, zongorán Balogh Mária kísérte őket.

Az először színpadra lépők immár hagyományos intézményi hangversenyén legutóbb tizenhat hangszeres tanuló mutatta be tudását: Bodrogai Péter, Mika Balázs, Mika Boglárka, Selmeczi Berke Ábris, Bánfalvi Simon, Tóth Martin, Bozó Belián, Márkus Ámon, Székely Luca, Egri Eszter, Fekete Réka, Králik Boglárka, Pálnik Noa és Keil Benedek.

Az évzáró iskolai hangversenyt az előképzősök kórusa és a Tücsök vonószenekar nyitotta meg (Fotó: F. K. / 24 Óra)
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában