évforduló

2019.01.09. 20:50

Az esztergomi Szent Tamás-hegyen tartottak négynyelvű áhítatot a Becket-ünnep alkalmából

25. alkalommal tartották meg január 5-én a Becket Szent Tamás canterbury érsek, vértanú emlékére rendezett ünnepséget, melyre hagyományosan az anglikán egyház és a magyar történelmi egyházak képviselőin túl nemzetközi, országos és helyi vezetők is nagy számban érkeznek.

P.O.Z

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Az esemény első részében a Szent Tamás-hegyen lévő kápolnánál tartottak rövid, négynyelvű áhítatot. Ezt követően az esztergomi várban folytatódott az ünnep előadásokkal, zenei produkcióval és könyvbemutatóval.

A Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány által szervezett Becket Szent Tamás emlékünnepen elsőként az alapítvány vezetője, Kiss-Rigó László püspök szólalt fel. Ő többek között arról beszélt, hogy 24 évvel ezelőtt Nemeskürty István tanárral közösen tervezték el a canterburyi érsek és Bánfi Lukács esztergomi érsek barátságáról és az angol érsek vértanúságáról szóló emlékünnepeket. Mint Kiss-Rigó püspök fogalmazott, az volt a cél, hogy ezeken a megemlékezéseken a keresztény gyökerek és az európai identitás legyen a fő téma.

A Becket-ünnep első állomásán, a róla elnevezett Szent Tamás -hegyen is ünnepeltek (Fotó: Pöltl Zoltán/ 24 Óra)

Az eseményen előadást tartott Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, Romanek Etelka polgármester és Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikáért felelős államtitkára.

A két város közti kapcsolat fókuszában a barátság áll

Esztergom és Canterbury 12. század óta tartó kulturális és vallástörténeti kapcsolatának fontos eleme, hogy mindkét település érseki központ, illetve, hogy egykori főpapjaik, Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaik idején személyes barátságot kötöttek. A két város közötti jó viszonyt ez alapozta meg. A két egyházi vezető hasonlóan állt ki az egyház autonómiája mellett. Becket 1170-ben mártírhalált halt, Jób érsek ezért prépostságot alapított Esztergomban. Sok évszázaddal később, Lékai László bíboros idején, a magyarországi katolikus egyház a canterbury érsekségnek adományozta az 1538-ban Esztergomba került Becket Tamás ereklyéket.

Utóbbi többek között rámutatott: „Néppárti kormányunk van, mely kereszténydemokrata szellemiségben kormányoz. Felépítettünk egy 21. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát, megvédi a férfi és a nő egyenjogúságát, a hagyományos családmodellt, féken tartja az antiszemitizmust, megvédi keresztény kultúránkat, esélyt ad nemzetünk fennmaradására és gyarapodására.”

Az államtitkár hozzáfűzte: „A magyarok ma úgy képzelik el Magyarországot és Európát, hogy az elismeri a kereszténység fontosságát és alapja a család; Európát pedig a nemzetek Európájaként értelmezik, amely nem kirekesztő, de ragaszkodik értékeihez.”

Sztáray Péter államtitkár (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

Az ünnepségen két előadás között Varga Miklós énekes, előadóművész állt a közönség elé, hogy elsőként az Európa című dalt, illetve a Miatyánk megzenésített változatát adta elő. A rendezvényen mindenki kézhez kapta „A legújabbkori esztergomi Becket Szent Tamás emlékünnepségek 25 éve (1994–2019)” című albumformátumú kötetet.

Varga Miklós is fellépett (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában