növekedés

2019.01.29. 06:35

Biztonságos befektetésnek számít az ingatlanvásárlás: építési láz lett úrrá a megyén

Az elmúlt években jelentősen növekedett az ingatlanépítési és vásárlási kedv hazánkban, így a megyében is. A szakember elmondta, sokan befektetési céllal is vesznek lakásokat.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A 2015-ös szinthez képest Magyarországon a múlt év harmadik negyedévére 240 százalékkal nőtt a legalább kétlakásos lakóházakra kiadott engedélyek száma. Ennél jobb eredményt az európai piacon csak Írország és Málta ért el – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatait feldolgozó – összefoglalójából.

– A növekedés több okkal is magyarázható – fogalmazott lapunknak Vas István, egy tatabányai ingatlaniroda ügyvezetője. Mint mondta, sokan a gazdasági válságot követően nem mertek ingatlanhitelt sem felvenni, az utóbbi néhány évben azonban ez megváltozott, a gazdaság erősödésének is köszönhetően.

A szakember szerint a robbanás hátterében állhat az is, hogy manapság a befektetők valósággal felszippantják az ingatlanpiac jelentős részét.

Egyre-másra nőnek ki a földből az ingatlanok Komárom-Esztergomban is, manapság igen élénk irántuk a kereslet (Fotó: D. I. / 24 Óra)

– Régi és új lakásokat egy­aránt felvásárolnak, az előbbie­ket fel is újítják és jó pénzért kiadják azokat. Biztonságos befektetésnek számít, ellentétben például a tőzsdével, amely nem csekély kockázattal járhat – magyarázta Vas István.

Az ügyvezető rámutatott: keletről számos munkavállaló érkezik megyénkbe is, egyes munkaerő-kölcsönző cégek pedig akár tucatszámra is vásárolnak lakásokat, hogy a leendő alkalmazottaknak szállást tudjanak biztosítani. Hozzátette: manapság egyre több gyár, vállalat is lehetőséget lát ebben Tatabányán is.

A számok nyelvén a városokról

Komárom-Esztergom megyében is rengeteg lakás épült az elmúlt néhány évben, ám Vas István szerint gondot jelent a szakemberhiány. – A jelenség lassítja az építkezéseket is, valamint olykor a minőséggel is probléma lehet – szögezte le.

Ami a számokat illeti, az ingatlanportál összesítése szerint Tatabányán 2019 januárjában az új építésű lakások és házak átlagos kínálati négyzetmé­terára 356 ezer forint volt.

Figyelemreméltó, hogy tizennyolc megyei jogú város összevetésében csak Szolnokon, Miskolcon, Nyíregyházán és Békéscsabán alacsonyabb ez az érték. Vas István furcsállta mindezt, mint mondta, Tatabányán négyszázezer, míg Tatán például négyszázötvenezer forintos négyzetméterárról tud.

Túlárazott lakások torzítják a piacot

Az ügyvezető több érdekes jelenségre is rámutatott cikkünk kapcsán. Mint hangsúlyozta, a 2008-as gazdasági válság előtt voltak szakemberek, akik összefüggést véltek felfedezni a jövedelmek és a lakásárak alakulása között.

– Manapság is megfigyelhető, hogy a lakások és házak árai jóval erőteljesebben emelkednek, mint a keresetek – mondta. Vas István szerint a piacot befolyásolja az is, hogy – mivel érthető módon minden eladó a lehető legtöbb pénzt szeretné kapni az értékesíteni kívánt ingatlanáért – próbálják túlárazni azokat. Így fordulhat elő, hogy sok esetben a lakás tulajdonképpen nem is ér annyit, mint amekkora összeg a képzeletbeli árcéduláján szerepel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában