elismerés

2018.12.16. 07:25

Magyarország legszebb szőlőbirtoka lett a Hilltopé

Negyedévszázadnyi tapasztalat érett díjjá borvidékünk egyik égkövén. Az idén a Hilltop pincészet kapta a „Magyarország legszebb nagybirtoka” elismerést.

P. J.

Forrás: Hilltop Borhotel és Étterem

1993-ban kezdődött minden a Hilltop borászat életében. Ekkor indult a több száz hektár betelepítése, rendezése. A Hilltop az egyik úttörője volt a magyar borrendszerváltásnak, annak a pozitív folyamatnak, amely a mai napig zajlik. Kamocsay Ákos főborásznak köszönhetően is igazi alternatívát kínált a pincészet, tiszta, zamatos és technológiailag hibátlan boraival.

A Hilltop borászat sikeréhez fűzve elmondható, nem volt nehéz dolguk, ilyen fantasztikus kulisszák között. De a negyedszázados neszmélyi jelenlét alatt rengeteget tett maga a pincészet is azért, hogy ma olyanok legyenek az ültetvények, amelyek igazodnak az épített örökséghez és megjelenítsék a felhalmozott tudást és tapasztalatot.

A remek „díszletet” azonban nem csak hazánk legnagyobb folyója és annak panorámája jelenti, hanem a hasonlóan varázslatos környezet a Pilis, a Vértes vagy a Gerecse óvó ölelésével, lüktető domborzatával. Fennsíkok, platók és völgyek formálják változatossá a szőlőskerteket.

Az olyan dűlők, mint a Meleges-hegy északkeleti részén fekvő Páskom, a Göte-oldal vagy a Sós-hegy az egyediséget, a különleges neszmélyi termőhelyek erejét mutatják. A környék változatossága, a megfelelő területre választott fajták, művelésmódok, az épített örökség mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mintabirtok lehetett a Hilltop. Az ültetvények szépek, rendezettek, látszik, hogy törődnek velük. Ennek egyik fontos eleme, hogy jelenleg is zajlik az 1994–2004 között telepített ültetvények frissítése, az elöregedett tőkék megújítása, ami a minőség szempontjából is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában