felújítás

2018.12.23. 11:32

Korszerűsített általános iskola fogadja a tardosiakat: befejeződhetnek a munkálatok

A tardosi Fekete Lajos Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése a közeljövőben befejeződik.

Petrik J.

Forrás: tardos.hu

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert pályázati forrásból már javában tart, sőt, nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a befejezéséhez közeledik a Fekete Lajos Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése.

A korszerűsítésre csaknem 63 millió forintot kapott a település, amely százszázalékos támogatottságnak „örvend”. A tervek szerint a beruházással január 29-én végeznek a kivitelezők. Az ingatlan önkormányzati tulajdonban van, fenntartója és üzemeltetője a Klebersberg Intézményfenntartó Központ. Az iskola kétszintes, tetőtér kialakítású épület.

Információink szerint, mivel a falszerkezet és zárófödém már nem felelt meg a kor hőszigetelési követelményeinek, a felújítás egyik fő művelete éppen ennek orvoslására irányult. A cél egyértelmű volt, az épület energiafogyasztását a minimálisra csökkenteni. Az oktatási intézmény hőszigetelésével mindez megvalósítható vált.

A korszerűsítésre csaknem 63 millió forintot kapott a település (Fotó: tardos.hu)

Az energetikai felmérésbe bevont szakember javaslata alapján – a fenti problémák kiküszöbölésére – végre is hajtották az utólagos homlokzati szigetelést. Ezzel az energiafogyasztást leszorították, ami a fenntartási költséget egyértelműen mérsékli.

Megtudtuk azt is: a korszerűsítést a ma használatos nagyon jó minőségű anyagokkal valósították és valósítják meg. Az energetikai javulás magában foglalja a tartósságot és a tartós használhatóságot egyaránt. A község önkormányzata tulajdonában lévő középület fenntartási költsége magas volt. Az utólagos szigeteléssel januártól ezen a téren jelentős javulás várható.

Az iskoláról

A tatai Vaszary János Általános Iskola tagintézménye a Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola. Az oktatási intézményben tíz osztályteremben zajlik tanítás. A képzésben felvehető maximális tanulólétszám meghaladja a 220-at. Az iskola névadója, a falu szülöttje, Fekete Lajos (Tardos, 1891 – Budapest, 1969) Kossuth-díjas történész, turkológus, levéltáros, paleográfus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában