fogyatékkal élők

2018.11.16. 20:00

Mozgásában igen, céljaiban semmi nem korlátozza a csolnoki fiút

A csolnoki Trexler Erik céltudatos és nem korlátozza semmi céljai elérésében – pedig mozgásában korlátozott. A fiatalembert most a fővárosba hívták egy rangos eseményre, ahol előadást tart a témában.

Feleki Marietta

Trexler Erik a József Attila Színházban

Forrás: Tigyi Zsuzsanna

A csolnoki Trexler Eriket már sokan ismerhetik a megyében. A mozgássérült fiatalember számos rendezvényen feltűnt már, és mesélt a mozgássérültek mindennapjairól. Élete a munkája is, ugyanis érzékenyítő és motivációs tréningekkel „turnézik” iskolákban, intézményekben. Célja, hogy az emberek elfogadják a mozgáskorlátozott és a fogyatékkal élő embereket és meglássák azt, hogy igazából nem is különböznek tőlük.

A csolnoki fiatalember novemberben a fővárosi Semmelweis Orvostudományi Egyetemre is elhívták, ahol egy konferencián műsorvezetőként és előadóként is segítheti a hátrányos helyzetűek ügyét. A rendezvényt az egyetem Pető András Kara rendezi a Magyar Tudomány Hete keretein belül Határtalan Tudomány – Kettős különlegesség címmel.

– A konferenciát minden évben hagyományosan november 30-án, András napján szoktuk szervezni. A mostani konferenciánk egyébként Pető András születésének 125. évfordulójára is megemlékezés is egyben. A konferencia a tehetséggondozásról szól – a mi értelmezésünkben. – meséli a fiatalember.

Trexler Erik a József Attila Színházban (Fotó: Tigyi Zsuzsanna)

A rendezvényen szakköröket, műhelyeket, sportköröket mutatnak be a résztvevőknek, amikből választhatnak a gyerekek. A rendezvényen mindenkit szívesen látnak, persze elsősorban sajátos nevelési igényű, illetve fogyatékkal élőket várják, akikből a tehetség is előbújhat a foglalkozások során. A kettős különlegesség is erre utal: azokat a gyerekeket nevezik így Magyarországon, akik sajátos nevelési igényűek, de emellett tehetségesek is valamiben. A különlegesség ezen két pólusát kívánják megfogni a rendezvénnyel: hiszen minden értelmezés kérdése.

Eriknek egyébként személyes kötődése is van az intézményhez, ugyanis a Pető Intézet óvodájáéba járt. Illetve – ahogy meghatottan meséli – a Pető Intézetnek köszönheti, hogy egyáltalán járni tudjon.

Az élet hozta a pályáját, áttörte korlátait

Erik egy születéskori agyvérzésből fakadó oxigénhiány miatt lett egy életre mozgáskorlátozott. Bár ezzel ő maga megtanult együtt élni, hiszen ebbe nőtt bele. Azonban sokszor tapasztalta, hogy a világ bizony furcsán kezeli őt. Mintha nem tudnának mit kezdeni vele. Ahogy fogalmaz: elkerülhetetlen volt, hogy ne érje bármiféle diszkrimináció, bántás a mozgáskorlátozottsága miatt.

Saját élményei hatására kezdett bele „missziójába” a fogyatékkal élők elfogadása érdekében, Igen fiatalon, mindössze 17 évesen (2015-ben) kezdett el érzékenyítő-motivációs előadásokat tartani iskolákban a mozgáskorlátozottak életéről. Rendezvényekre és cégekhez is jár, így többek között előadást tartott az OTP Fáy András Alapítvány munkatársai számára is a témában. Idén a háromnapos Nemzeti és Esélyegyenlőségi Fesztiválon már műsorvezetőként mutatkozott be Esztergomban.

Aktív élet tele tervekkel

Erik nem áll meg a jövőben sem, hiszen gőzerővel dolgozik a Vodafone Főállású Angyal projekt pályázatán. Ha nyer, azzal a Bliss Alapítvány munkáját fogja segíteni.

Azért visszatér gyökereihez: december 3-án, a Fogyatékkal Élők Világnapján a csolnoki diákoknak is mesél erről a különleges életformáról. Aztán visszatér a fővárosba, hiszen december 10-én az Emberi Jogok Vilégnapján ismét a Semmelweis Egyetemen tart előadást az orvostanhallgatóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában