felújítás

2018.11.09. 11:30

Ilyen szép lett az esztergomi Kerektemplom

Felújíttoták az esztergomi Kerektemplomot, az állványokat lebontották. Látványos légivideó készült az új ruhába öltözött épületről

Kemma.hu

Eddig ilyen volt "kis Bazilika"

Forrás: Régi Esztergom

Esztergom déli végén, a Tát vagy Budapest felől érkezőket fogadja a város „kis Bazilikájaként” ismert, klasszicista épület. A Szent Anna-templom, vagy közismert nevén kerektemplom, egy klasszicista stílusú római katolikus templom Esztergom déli városrészében. Az építkezést 1828-ban kezdték, a befejezésre 1837-ben került sor. A templomot Rudnay Sándor hercegprímás kezdeményezésére építtették, aki az épületet a esztergomi bazilika kicsinyített másának, vagy ha úgy tetszik, az épület eredetijének szánta. A Szent Anna tiszteletére szentelt templomot Packh János tervezte, az építkezést is ő maga vezette. Hetekig, hónapokig volt felállványozva az épület.

Eddig ilyen volt „kis Bazilika” (Forrás: Régi Esztergom)

Az állványok lekerültek, és kiderült: új ruhát kapott a város ikonikus temploma. Az eddig sárga falakból világító fehér lett, illetve új tetőt is kapott az épület.

Ahogy Esztergom-Budapesti Főegyházmegye tájékoztat, a renoválásra nagy szükség volt, ugyanis már több helyen potyogott a vakolat az épületről, a tolószékes bejárónál szinte életveszélyes volt a helyzet; a tetőszerkezet több helyen is beázott a rézlemezek hiányos átfedése miatt.

A felújítás során először szigetelték a lábazatot, majd újrafestették a homlokzatot és felújították a sekrestye tetőszerkezetét. 2016-ban legfőképpen a tetőzet felső részén dolgoztak kívül-belül.A kupolát is körbepántolták laposacéllal. Emellett új faszerkezetet is készítettek a, ugyanis a szarufák hetven százaléka nagyon rossz állapotban volt. A kupolán belül közben zajlott a falfreskók restaurálása, amire nagy volt szükség a kopások és a beázások okozta sérülések miatt.

Mindeközben elkezdődött a harangtornyok felújítása is: a faszerkezetek teljes cseréjét az új rézlemezfedés felrakása követte, majd megújult a templom előcsarnoka. 2018-ban újra nagy lendületet vett a munka, a nagykupolát is újjáépítették, melynek keretében a faváz több mint felét kicserélték, és aranyszínű vörösréz lemezeket helyeztek fel a patinától megzöldült régiek helyére. A munkálatok léptékét jól mutatja, hogy a kupola mérete mintegy 1970 négyzetmétert tesz ki. Szintén idén került sor a templom külső festésére is. A felújítás állami, pályázati és egyházmegyei finanszírozással valósult meg.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=n4t_qDfJ7vY&fbclid=IwAR2EoUrwOsK5gEA3QER8r9YChAFoHr5pbA_QJKKYjfO-aGvH0n0iGcCvUvU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában