pályázat

2018.11.30. 18:26

Vízitúrabázis is készül a lábatlani sportolóknak

Sok sikeres önkormányzati pályázatról is szó volt a lábatlan közösségi házban tartott közmeghallgatáson.

Fenyvesi Károly

Forrás: MW

Az eseményen az önkormányzati pályázatokról is hallhattak az érdeklődők Dinnyés István polgármestertől. Például a Postakocsi-épület felújítására, turisztikai célú hasznosítására 240 millió forintnyi olyan támogatást nyertek el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, amit nem kell visszafizetni.

Az első körben érkezett kivitelezői ajánlat összege több volt, mint a keret. Jött az újabb fejezet. A még mindig hiányzó forintokért az önkormányzat pályázatot adott be az uniós forrásból finanszírozott pályázatok forráskiegészítése céljára biztosított állami keretet megcélozva.

Szintén TOP-os pályázati negyvenöt millió forintból sikerült felújítani a könyvtár épületét. Hőszigeteltek, kicserélték a homlokzat ajtaját, ablakait, korszerűsítették a fűtést, akadálymentes lett a vizesblokk. A sikeres pályázat keretében nem támogatott belső munkákra az önkormányzat négymillió forintot fordít, ebből az olvasótermek új járófelületet kapnak, megújul a festés.

Az Egészségház eszközeinek modernizációját, a hiányok pótlását tette lehetővé az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program egyik pályázatán elnyert hetvenhétmillió forint. A gasztroenterológiai, a reumatológiai, a szemészeti, a szülészet-nőgyógyászati és az urológiai szakrendelésen érzékelhető a változás. Felszereltek egy régen hiányolt korlátliftet, segítségével a mozgásukban akadályozottak könnyebben el tudnak jutni a középső szintről a legfelső emeletre.

Segített az önkormányzat is

Az önkormányzati képviselő-testület ebben az évben 5,2 millió forint támogatást szavazott meg a Lábatlan Város Közösségi Céljaiért Alapítványnak, azzal a céllal, hogy a csoport a helyi civil szervezetek részére pályázati úton nyújtson támogatást a település közéletét színesítő programok megrendezéséhez.

Az Egyetértés Sportegyesület 2,5 millió, a Lábatlani Sirályok Vízisport Egyesület 1,7 millió, a városi polgárőrség 1,2 millió forint, a köztisztviselők szakszervezete háromszázezer forint támogatást kapott ténykedéséhez. Az idei év végéig, harminckilencmilliós beruházás keretében, a Duna-parton elkészül egy vízitúrabázis a Sirályok szervezésében. A kivitelezést négymillió forinttal tudta támogatni az önkormányzat.

Önálló szennyvíztisztító a cél

A közmeghallgatáson elhangzott az is, hogy Lábatlan, Nyergesújfalu és Bajót szennyvizeinek megnyugtató elvezetésére, tisztítására hosszú esztendők óta megoldásra váró feladat az úgynevezett eterniti tisztító kiváltása a 10. számú főút mellett. Erre a kormány egy milliárd forintot különített el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

Ezzel párhuzamos szakmai elképzelés, hogy a nyergesi és a bajóti szennyvizeket a Zoltek Zrt. ipari tisztítója helyett egy önálló kommunális szennyvíztisztítóba juttassák el. A megvalósításhoz az érintettek már aláírták a konzorciumi együttműködési megállapodást. A projekt végleges tartalma még alakulóban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában