Márton-napi találkozó

2018.11.21. 20:00

A csülökpörköltet remek nedűk kísérték Bajon

Harmadik alkalommal tartották meg Márton-napi találkozójukat az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Egyesület tagjai Bajon. Az eseményen kiváló nedűket kóstolhattak.

Palásti Péter

Fotó: M. T. /24 Óra

Sok remek borra finom csülökpörköltöt, majd libát ettek, aztán ismét nedűket kóstolgattak az Eszterházy Szőlő és Bortermelő Egyesület tagjai a harmadik alkalommal megtartott Márton-napi találkozójukon, ami remek hangulatú nótázással zárult. A baji közösségi ház udvarán Neuberger Tamás főszakács Stegmayer Ferenc és felesége, Erzsébet asszony segítségével már jóval a kezdés előtt alágyújtotta az üstöt, amiben több mint 15 kilogrammnyi színtiszta csülökből készítettek minden igénynek megfelelő pörköltöt.

Még akkor is keverték-kavarták, ízesítették ezzel-azzal, amikor a nagyteremben Hauzer Tibor, az egyesület elnöke köszöntötte gazdatársai nevében Jungwirth Károly köztiszteletben álló szőlész-borászt, aki immár második alkalommal mondott véleményt a helyben termett szőlőkből készített újborokról, de egyiket sem pontozta.

A legjobb Gelbmann Ferenc (középen) bora lett, majd Vanya Ferencé (balra) következett, a harmadik Neuberger Józsefé lett (Fotó: M. T. /24 Óra)

Ez a gazdák feladata volt, akik egymás nedűit minősítették. Először csak közvetlen szomszédjaiknak, később pedig a pontozólapok kitöltésével mindenkinek. Mielőtt erre sor került volna, a szervezet vezetője felidézte Szent Márton alakját, életcélját és libás „kalandját” is. Ezek a történetek viszonylag ismertek, az viszont nem, hogy ha Márton napján esik a hó, akkor enyhe télre számíthatunk, ha pedig nem, akkor nagyon hidegre.

Jókedvűen koccintottak a résztvevők (Fotó: M. T./24 Óra)

Állítólag az csak magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján bármit is álmodik, az boldog lesz. Aki viszont november 11-én spiccessé válik a bortól, az a következő évben megmenekül a gyomor- és fejfájástól. Nos, a jelenlévők – néhány, sofőrszerepet vállaló családtag kivételével – mindent meg is tettek azért, hogy spiccessé váljanak. Az meg majd kiderül a következő 364 napban, hogy valóban megmenekülnek-e a gyomor- és fejfájásoktól.

Csülökpörköltet is készítettek (Fotó: M. T./24 Óra)

Az viszont biztos, hogy a jó termésnek és a gazdák évtizedes hozzáértésének köszönhetően az idén az átlagosnál is jobb borok készültek. Mindezt a nedűk illata, zamata, savtartalma és esetleges utóhatása alapján állapították meg. Persze nem kapott mindenki maximális pontszámot, sőt: senki sem. Az abszolút sorrend mégis hamar kialakult és azt senki sem vitatta. Mint ahogy az sem vitatható, hogy azok az egyesületi tagok sajnálhatják legjobban távolmaradásukat, akik különböző okok miatt most nem tudtak eljönni.

A három legtöbb pontot kapó bor

Ugyan végig jó volt a hangulat a rendezvényen, mely a megkóstolt nedűk számának növekedésével folyamatosan fokozódott, azért kimondva-kimondatlanul mindenki az eredményhirdetést várta leginkább. Bár a szervezők külön is értékelték a tizenkét fehér- és hat vörösbort, az összesítés után egyértelművé vált, hogy Gelbann Ferenc Sauvignon Blanca kapta a legtöbb pontot, amit Vanya Ferenc Otellója követett, míg a jelképes dobogó harmadik fokára Neuberger József Blauburgere került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában