Isten vigyáz rá

2018.10.23. 07:03

Modern tornatermet szenteltek fel

Félmilliárd forintból újult meg a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, tornatermét egyházi szertartás keretében felszentelték.

P. O. Z.

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra

Felavatták és megszentelték az esztergomi Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola tornatermét október 19-én. Az eseményen Völner Pál országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár mondott beszédet. Völner Pál köszöntőjében többek között aláhúzta, hogy a Vitéz János iskola egy olyan élő közösség, mely minden támogatást megérdemel, hogy a jövő nemzedékei méltó körülmények között nevelkedjenek. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy az elemek szeszélyének kitett iskola számára is jó hír, hogy idén ősszel megkezdődik az esztergomi árvízvédelmi gát építése.

Az ünnepségen Gyetván Gábor atya mondott rövid elmélkedést, melyben Pál apostol szavait idézte: „Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág”, majd a római katolikus egyház szertartásrendje alapján felszentelte a tornatermet.

(Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra)

Az ünnepséget követően Soltész Miklós államtitkár a sajtónak adott rövid nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a kommunisták által 70 évvel ezelőtti iskolabezárások, melynek során elvették az egyháztól iskoláit, s melynek következtében évtizedekig összesen csak tíz ilyen egyházi intézmény működhetett Magyarországon, ez a korszak véget ért. Az államtitkár hozzátette, hogy az egyházi iskolák működéséhez a kormány, az Országgyűlés támogatásával a keretet tudja megadni, az ezekben az intézményekben működő vallásos, nemzeti és hazafias nevelés az abban dolgozó pedagógusok kötelessége és feladata.

Soltész Miklós kiemelte, hogy akár Klebersberg-, akár egyházi oktatási intézményről van szó, a kormány az óvodák, bölcsődék, iskolák, köznevelési sportlétesítmények felújítását támogatta az elmúlt nyolc évben, s folytatja a jövőben is. Az államtitkár azzal zárta, hogy lényeges, hogy hazafiságra és kereszténységre is tanítsák a felnövekvő nemzedékek tagjait.

Megújulás

Az elmúlt években két ütemben, összesen mintegy félmilliárd forintból újult meg a Vitéz János iskola épülete. A beruházás során épületszerkezeti, energetikai és gépészeti rekonstrukció keretében modernizálták a Prímás-szigeten található rossz állapotban lévő épületet, benne a tornatermet. Ez utóbbinál, az épületrész teljes felújításával párhuzamosan jelentős átalakítást végeztek el.

(Fotó: Pöltl Oxi Zoltán/24Óra)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában